Finansijske usluge

AIK Banka uspešno završila proces sticanja Sberbank Srbija

AIK Banka dobila je saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbank Srbija.

Na ovaj način, AIK banka će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na čak 9 odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji.

Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijarde evra.

- Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju našeg strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Veličina naše active povećaće se na gotovo 4 milijarde, sa tržišnim udelom od 9 odsto, čime će AIK Banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije. Širenje poslovanja će sigurno doneti brojne pogodnosti i za naše klijente, spajajući stručnost I tehnologiju obe banke, čime će kvalitet pružene usluge biti na najvišem nivou. AIK Banka ostaje posvećena daljem razvoju u cilju pružanja najkvalitetnijeg korisničkog iskustva našim postojećim i novim klijentima, čemu će svakako doprineti i dugogodišnje iskustvo zaposlenih Sberbanke kojima ovim putem, kao novom članu naše bankarske porodice, želim dobrodošlicu. Sigurna sam da ćemo sada, kao jedna velika i jaka banka, nastaviti sa uspešnim poslovanjem i poslovnom sinergijom od koje će najviše pogodnosi imati upravo naši klijenti I poslovni partneri - istakla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo uspešno završenom kupoprodajom, istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK Banke u pogledu daljeg razvoja.

- Uspešan završetak procesa je odlična vest za sve nas, budući da smo tokom proteklih meseci svi zajedno vredno radili na tome. Sberbank Srbija postaje deo AIK Banke kao jedne od kapitalno najsnažnijih, najlikvidnijih i izuzetno profitabilnih banaka na domaćem tržištu. Za nama je godina u kojoj smo ostvarili najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, ali isto tako i uz rast depozita od čak 30 odsto. U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati. Spremnost i volja za sinergijom postoji i na jednoj i na drugoj strani, a to je svakako najvažnije kada se dva uspešna tima integrišu u banku koja će u svemu biti još uspešnija – izjavio je Bošković.

O AIK Banci:

AIK Banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa sedištem u Beogradu i tradicijom dugom 45 godina. 2019. godine postaje prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Jedna je od vodećih finansijskih institucija u regionu, sa kompletnom ponudom finansijskih rešenja za privredu i stanovništvo, naprednim digitalnim proizvodima i širokom mrežom filijala sa ukupno 50 poslovnica u 35 gradova. Prateći globalne trendove u bankarstvu nastoji da svojim klijentima kontinuirano pruža inovativne usluge i proizvode čime je svoj fokus usmerila ka digitalnom okruženju, omogućavajući najsavremenije korisničko iskustvo i korišćenje bankarskih usluga kroz AIK Online platformu. Bez odlaska u filijalu Banke, brzo i jednostavno uz pomoć računara ili mobilnog telefona, klijenti mogu otvoriti račun, dobiti kredit ili platnu karticu, vršiti plaćanja i prenos sredstava bez naknade, konvertovati valute, oročiti sredstva i koristiti različite štedne proizvode.

Konsolidovani finansijski podaci AIK bankarske grupe u sklopu koje posluje AIK Banka, kao njena vodeća članica, pokazuju izuzetnu stabilnost ove finansijske institucije. Ukupna bilasna suma na nivou grupe prelazi 4,5 milijarde evra, praćena je i snažnom kapitalnom osnovom od 0,8 milijardi eur sa kapitalnom adekvatnošću preko 19 odsto, značajno iznad proseka tržišta. Jasna strategija daljeg razvoja i usmerenost ka pružanju usluga visokog kvaliteta klijentima sa kojima sarađuje potvrđena je kroz bazu od preko 600.000 zadovoljnih korisnika.

O Sberbank Srbija

Sberbank Srbija je deo Sberbank Europe Grupe. Prisutna je na celoj teritoriji Srbije, sa ukupno 32 ekspoziture u 21 gradu. Sberbank Srbija je univerzalna banka koja pruža sve vrste usluga i proizvoda kako za fizička lica, tako i za mala, srednja i velika preduzeća. Banka je okrenuta ka stalnom razvoju I digitalizaciji bankarskih usluga. Jedna je od prvih banaka koja je svojim klijentima omogućila uzimanje kredita elektronskim putem, bez obaveze dolaska u ekspozituru, a tokom 2021. godine je postala jedna od tri banke u Srbiji koje su se aktivno uključile u projekat Vlade Srbije i Kancelarije za IT i E upravu - „Moji podaci za banku“. Cilj Sberbank Srbija je da kreira vrednost za njene klijente, obezbeđujući im jednostavne, praktične i inovativne proizvode i usluge. Taj cilj ostvariće odgovornim kreditiranjem i uz pomoć talentovanih i posvećenih zaposlenih. Sberbank Srbija je inovativna banka od poverenja, sa kojom klijenti vole da sarađuju, a na koju su zaposleni ponosni.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!