Propisi

Ajde TI (IT) na selo!

U toku leta i ove jeseni bili smo svedoci velikog broja agrarnih i drugih reformi, subvencija i raznih akcija kojima je bio cilj oživljavanja ruralnih manje razvijenih seoskih područja i povratak mlađih ljudi iz grada na selo.

Verovatno su ti svi pokušaji državnih vlasti imali uspeha, ali gledajući kroz poslovanje naše agencije u proteklih par meseci jedna poreska akcija je imala najviše uspeha u preseljenju mladih preduzetnika u manje razvijene sredine. Pored svih agrarnih reformi i subvencija, odluka države da donese nove normative prilikom određivanja visine poreske osnovice za paušalne preduzetnike je to učinila najbolje.

Takva odluka je nenadano pokrenula akciju preseljenja preduzetnika u IT sektoru iz skupih gradova u manje razvijene seoske opštine (bar na papiru), u kojima je ta osnovica zbog manjih mesečnih regionalnih primanja daleko manja! Šalu na stranu, ovde vidimo ponovo jedan pokušaj da se uvede red prilikom paušalnog oporezivanja u te sfere poslovanja na način koji ne dodiruje stvarno pitanje i ne rešava stvarnu temu ove cele priče.

Naime, država pokušava raznim načinima da uredi poslovanje preduzetnika paušalaca iz IT sektora, advokata, lekara i svih grana u kojima nema potpunu kontrolu usluga i prometa koji je stvarno nastao. Ali umesto da uvede te preduzetnike iz sive neoporezovane zone u redovne tokove, uz podsticaje i zajedničko ulaganje, ona to čini uz veće namete i menjanje poreske politike što je za državu jednostavnije, ali na duge staze proizvodi razne nuspojave koje mogu loše uticati na same te delatnosti.

Kod IT sektora postoji i težnja države da obuči sve zainteresovane tom poslu kroz besplatne dokvalifikacije, ali smo mi mišljenja da nije dobar način da ceo taj sektor pređe iz privatnog u državni već smatramo da bi većeg efekta na duge staze imala promocija i podsticaj tog sektora kao regiolne i svetske "IT meke" za programere, jer u suprotnom postoji opasnost od odliva tog posla i stručnjaka u zemlje gde će se taj proizvod dobiti po jeftinijoj konkurentnijoj ceni.

Danilo Šekerović, NS Consulting

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!