Berza

Akcije kompanije“Lufthansa” pale 5,7 odsto

Akcije kompanije “Lufthansa” pale su za 5,7 posto nakon izjave generalnog direktora Karstena Špora.

Naime, on je rekao da će kompanija nastojati da izbegne prizemljenje i insolventnost posle protivljenja njenog najvećeg akcionara uslovima sporazuma o državnoj pomoći od devet milijardi evra.

Drastično smanjenje putovanja zbog pandemije kovida 19, koje će prema procenama potrajati dugo, teško je pogodilo “Lufthansa”-u i primoralo kompaniju da zatraži od države spasilački paket pomoći.

Generalni direktor “Lufthansa” Špor naveo je u dopisu upućenom radncima da je avio-kompanija imala intenzivne razgovore s vladom i velikim akcionarima "s ciljem da se nađe zadovoljavajuće rešenje za kompaniju i za sve učesnike pre četvrtka“, kada će biti održana vanredna skupština akcionara.

“Lufthansa” je prošle sedmice upozorila da bi, u slučaju da ne dobije podršku akcionara za paket državne pomoći, mogla da bude prisiljena da zatraži od suda zaštitu kompanije od poverilaca prema nemačkom zakonu o nesolventnosti.

Za paket finansijske pomoći od države potrebna je podrška više od dve trećine akcionara. Tile, koji ima 15,5 posto akcija “Lufthansa”, ne slaže se da država, po osnovu tog paketa, dobije 20 odsto vlasničkog udela u kompaniji i dva mesta u njenom nadzornom odboru.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!