Berza

Akcije tehnoloških kompanija beleže rast

Na Vol Stritu su protekle nedelje najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdak na rekordan nivo, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, ali na evropskim berzama je prevladavalo opreznije raspoloženje usled širenja pandemije.

Dau Džounss indeks protekle nedelje je porastao 1 odsto, na 26.075 bodova, a S&P 500 indeks za 1,8 odsto, na 3.185 bodova.

Tehnološki Nasdak, nakon sedam dana uzastopnog rasta, na nedeljnom nivou na dobitku je 4 odsto, dosegnuvši rekordnih 10.617 bodova.

Rastu Nasdaka pomogao je uspon cena akcija tehnoloških giganata, kao što su “Apple”, “Microsoft”, “Netflix” i “Amazon”. Dobici finansijskih akcija, uoči objave poslovnih rezultata vodećih američkih finansijskih institucija sledeće nedelje, pomogli su, pak, rastu S&P-a, prenosi Blic.

Uopšteno, analitičari prognoziraju da će kompanije čije su akcije sadržane u S&P 500 indeksu za drugo tromesečje izvestiti o 40 odsto nižoj dobiti na godišnjem nivou, što bi bio najveći pad tromesečnih zarada od finansijske krize 2008. godine.

Ipak, investitore i dalje brinu podaci o broju zaraženih od Covida-19, koji u SAD-u svakoga dana probijaju novih rekord. Samo u petak bilo je zaraženo čak 69.000 osoba.

Strah investitora od novog kruga zatvaranja privreda i posledice toga na zarade kompanija povremeno podstaknu dobitne prodaje, pa su tako u utorak Dau Džouns i S&P prekinuli 5-dnevni uzastopni rast. No, već idućeg dana nastavili su uspon.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!