Razvoj

Alarm za čovečanstvo

Evropljani će morati da se naviknu na poplave i požare, a ekstremna vremenska dešavanja će verovatno postati učestalija i intenzivnija, upozorili su klimatski naučnici u velikom izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) Ujedinjenih nacija.

U izveštaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za 10 godina biti premašena temperatura koju su svetski lideri zacrtali kao cilj - 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijski nivo.

Naučnici očekuje da će temperature u Evropi rasti brže od globalnog proseka. Sa 2 stepena Celzijusa zagrevanja, ekstremne vrućine će često premašivati “kritične pragove” za ljudsko zdravlje, poljoprivredu i ekosisteme.

Autori studije takođe su istakli da se trend povećanja temperature u Evropi ne može objasniti bez ljudskog faktora. U izveštaju se ističe da su ljudi “nedvosmisleno” pokretač klimatskih promena.

U Severnoj Evropi, uz globalno zagrevanje od 1,5, te 2 ili više stepeni Celzijusa, veoma je verovatno povećanje poplava od padavina, a verovatno će doći do povećanja požara u mnogim regionima.

Dokument IPCC i izveštaj Radne grupe 1 IPCC je crveni alarm za čovečanstvo“, upozorio je u saopštenju generalni sekretar UN Antonio Gutereš. On je ukazao da je prag od 1,5 stepeni Celzijusa „opasno blizu“.

„Jedini način da sprečimo premašivanje ovog praga je da urgentno pojačamo naše napore i stupimo na najambiciozniji put. Ako sada povežemo snage, možemo izbeći klimatsku katastrofu. Ali nema vremena za odlaganje i nema prostora za izgovore. Računam na lidere država i sve aktere da obezbede da COP26 uspe“, naveo je Gutereš.

Ako možemo da srežemo napola globalne emisije štetnih gasova do 2030, a dosegnemo nulu do sredine ovog veka, zaustavićemo a možda i preokrenuti povećanje temperature, nadaju se naučnici.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!