Intervju

Aleksandar Smerdov, Fast food Smerdov: Svaki naš doprinos je važan i mnogo znači onima kojima je pomoć najpotrebnija

Naša želja je da pomognemo što većem broju ljudi kojima je pomoć neophodna i zahvalni smo svima koji su nas podržali u realizaciji inicijative podele besplatnih obroka. Drago nam je da na ovaj način možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života dece iz socijalno ugroženih porodica i njihovom srećnijem odrastanju, izjavio je u intervjuu za naš portal Aleksandar Smerdov, čije je porodično preduzeće Fast food Smerdov dobitnik VIRTUS nagrade za malo i srednje preduzeće za 2021. godinu.

Fast food Smerdov iz Vršca već četiri godine pruža podršku i donira hranu i namirnice crkvama, manastirima, vrtićima, socijalno ugroženim porodicama, socijalno ugroženim učenicima i brojnim organizacijama socijalne zaštite.

Šta za Vas znači VIRTUS nagrada za filantropiju?

Kada sam dobio VIRTUS nagradu i kada sam je uzeo u ruke, tek tada sam shvatio koliki sam uspeh ostvario. Želim da napomenem da nisam ovo radio ni zbog kakve nagrade, jer je humanitarni rad smisao mog zivota i deo moje genetike. Ali lepo je dobiti takvo priznanje na nivou Srbije i ta nagrada obavezuje mene i moju porodicu da nastavimo svoj humanitarni rad i proširimo ga uz dodatne inicijative. Zahvaljujem se Trag fondaciji što je podržala naše filantropske aktivnosti.

Šta je bio glavni motiv da pre četiri godina pokrenete akciju podele besplatnih obroka, prvo učenicima iz socijalno ugroženih porodica, a potom i školama, vrtićima, crkvama i brojnim organizacijama socijalne zaštite? 

Pripremu hrane za socijalno ugrožene đake počeli smo 2018. godine, kada smo otvorili radnju u Poljoprivrednoj školi u Vršcu. Nakon nekoliko neprijatnih situacija kada su učenici vršačke Poljoprivredne škole kolabirali od gladi, zbog čega je Hitna pomoć više puta intervenisala, doneli smo odluku da pokrenemo akciju doniranja besplatnih užina. Od tada je to postao porodični posao. Ovu humanitarnu akciju počeli smo skromno, u skladu sa našim tadašnjim mogućnostima, kroz obezbeđivanje besplatnih obroka za troje srednjoškolaca. Nakon toga, saznali smo od direktora škole da je broj socijalno ugrožene dece mnogo veći, pa smo rešili da proširimo akciju. Slali smo mejlove na razne adrese institucijama i kompanijama, i prva nas je podržala Ambasada Danske u Srbiji. Posle njihove objave na društvenim mrežama sponzori su počeli sami da se javljaju. Važno je da napomenem da mi sve radimo transparentno. Svakog meseca dostavljamo spisak donatora direktorima škola koji dele bonove učenicima sa spiska lokalnog Centra za socijalni rad. Te bonove učenici mogu da zamene za besplatnu užinu. Trenutno se na spisku za stalnu donaciju obroka nalazi 46 učenika Školskog centra „Nikola Tesla" i Hemijsko-medicinske škole. Sa velikim ponosom mogu da kažem da smo prošle godine podelili 19 tona hrane i 7500 hiljada obroka za socijalno ugrožene učenike. Ove godine planiramo da doniramo još više, uz korišćenje digitalne platforme za donaciju hrane „Tanjir po tanjir”.

Kakva je bila reakcija ljudi? Od koga ste dobili podršku?

Pored podrške, koju smo na samom početku dobili od Ambasade Danske u Srbiji, podržali su nas Srpska pravoslavna crkva, Fondacija Ana i Vlade Divac, kao i lokalne firme. Želimo da pomognemo što većem broju sugrađana kojima je pomoć neophodna i zahvalni smo svima na podršci koju nam pružaju u realizaciji filantropskih akcija. Drago nam je da na ovaj način možemo da damo svoj doprinos poboljšanju kvaliteta života sve većeg broja ljudi. Bilo da im je potrebna hrana ili neka druga vrsta pomoći, sve vreme ćemo biti na terenu i pomagati, naročito onda kada institucije to ne žele ili ne mogu.

Kako je došlo do saradnje sa Bankom hrane iz Beograda?

Saradnja sa Bankom hrane Beograd otpočela je krajem 2020. godine, kada smo dobili nagradu  Lideri društvene odgovornosti. Zahvaljujući toj saradnji, proširili smo svoj humanitarni rad i počeli donacijama da pokrivamo cele opštine Vršac i Plandište. Jednom mesečno naš dom se pretvara u veliki magacin za prijem i prepakivanje tone i po različitih vrsta namirnica, koji mi o svom trošku, dovozimo iz Beograda i raznosimo krajnjim korisnicima u ovim opštinama. Cela naša porodica, od mojih roditelja, do supruge i brata, uključena je u proces prepakivanja i podele paketa pomoći. To često može da bude iscrpljujuće i ponekad nam se čak čini da živimo u haosu, ali su nam srca uvek puna. A taj osećaj nema cenu.

Da li su u planu nove humanitarne akcije?

Ostajemo dosledni našoj strategiji modela društveno odgovornog poslovanja i u narednom periodu ćemo se potruditi da novim donacijama dodatno podržimo naše sugrađane i njihove porodice. U planu je da se za Uskrs podele paketići socijalno ugroženim učenicima i Udruženju „Otvoreno srce sveta” iz Vršca, koje okuplja decu i odrasle sa smetnjama u razvoju.

Fotograf je: Nemanja Miščević/Trag fondacija

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!