Razvoj

"Alphabet" ulaže milijardu dolara u servis za prevoz

Kompanija "Alfabet", koja je vlasnik "Gugla", investiraće milijardu dolara u servis za prevoz "Lift", čime je povećala razdor s "Uberom".

"Alphabet" će preko svoje kompanije "CapitalG" uložiti novac u "Lift" čija se vrednost, pošto nije na berzi, procenjuje na 11 milijardi dolara.

"Lift" je daleko manja kompanija od "Ubera" čija se vrednost procenjuje na skoro 70 milijardi dolara, ali je u problemima zbog internih sporova oko rukovodstva i navoda o seksualnim uznemiravanjima zbog čega je iz kompanije otišao jedan od osnivača Trevis Kalanik. 

"Lift" želi da iskoristi previranja u Uberu da proširi svoje tržište u više američkih gradova. Sada njihove vozače može da pozove 95 odsto stanovništva SAD, dok je početkom godine to moglo 54 odsto. 

"Google" je bio među prvim investitorima u Uberu i ima udeo u toj kompaniji, ali je i u sukobu s njom. "Google"-ovo odeljenje za samonavodeća vozila Vajmo tužilo je "Uber" navodeći da je ta kompanija angažovala neke od njegovih inženjera u okviru plana za krađu poslovnih tajni. Suđenje je zakazano za decembar, i ako Vajmo dobije slulčaj, "Uber" će možda morati da plati milijarde dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!