Marketing

“Amazon” - korporativni brend sa najvećim ugledom u svetu

Prema istraživanju marketinške kompanije Harris Poll, ugled brendova “Apple”-a i “Google”-a znatno je oslabio, dok je “Amazon” zadržao čelnu poziciju na listi, a “Teslu” je podiglo lansiranje Roadstera u svemir.

Proizvođač iPhonea “Apple” potonuo je na ovogodišnjoj Harris Pollovoj listi najuglednijih korporativnih brendova s petog na 29. mesto, a još 2016. godine zauzimao je drugo mesto. “Google” je pao s osmog na 28. mesto.

Harris Poll sprovodi istraživanje o ugledu "najvidljivijih" korporativnih brendova od 1999. godine. U anketi učestvuje 25.800 punoletnih građana SAD u periodu od 11. decembra do 12. januara.

U razgovoru za Reuters izvršni direktor Harris Polla John Gerzema rekao je da su “Apple” i “Google” pali na lestvici verovatno zato što nisu plasirali tako puno proizvoda koji su privukli pažnju građana kao prethodnih godina.

“Google” je pre nekoliko godina lansirao na tržište besplatne proizvode poput “Google Docs” i “Google Mapsa”. “Apple” je, pak, predstavio javnosti iPod, iPhone i iPad.

"Moglo bi se reći da su Google i Apple trenutno izvan vidokruga", konstatuje Gerzema. "Još nismo došli do faze autonomnih vozila, još ne vidimo sve te stvari koje nameravaju da naprave na području veštačke inteligencije", dodaje.

“Amazon.com” je, pak, zadržao vodeću poziciju na lestvici na kojoj suvereno vlada već pet godina, uz izuzetak 2015. godine, kada je skliznuo na drugo mesto. Gerzema pripisuje takav plasman činjenici da njegovi proizvodi postaju prisutni u sve više aspekata života potrošača, između ostalog i na području dostave hrane zahvaljujući akviziciji Whole Foodsa.

“Tesla” se na ovogodišnjoj listi popeo s devetog na treće mesto zahvaljujući lansiranju u svemir Tesla Roadstera raketom SpaceX - i uprkos problemima s pravovremenom isporukom automobila, napominje čelnik Harris Polla.

"On je klovn našeg doba - jednostavno je neverovatan", komentariše Gerzema poteze šefa Tesle Elona Muska. "Takvi gestovi prizivaju u sećanje film 'Put u svemir' i zaokupljaju maštu javnosti u kontekstu gotovo beskonačnog niza loših vesti. Popunjavaju prazninu na mestu koje je nekada pripadalo optimizmu", dodaje.

Facebook je pak napredovao na listi, uprkos tome što su njegovi čelnici pred istražnim organima američkog Kongresa odgovarali na pitanja o ulozi društvenih medija u nastojanjima Rusije da utiče na predsedničke izbore u 2016. godini. Zauzeo je tako 51. mesto, što je njegov najbolji rezultat od 2014. godine kada je bio na 38. mestu.

Filmska producentska kuća “The Weinstein Co” debitovala je na najnovijoj listi, zauzevši pretposlednje, 99. mesto. Reč je o kompaniji čijeg je suosnivača Harveya Weinstena više od 70 žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

Poslednje mesto pripalo je japanskom dobavljaču automobilskih delova “Takata Corpu” čije je  snažno otvaranje vazdušnih jastuka povezano s najmanje 22 smrtna slučaja i stotinama povreda, što je podstaklo najveći opoziv u istoriji automobilske industrije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!