Trgovina

Američke tarife španskim i italijanskim proizvođačima mogle bi naneti štetu od više milijardi evra

Američke tarife na proizvode iz Evropske unije pogodile bi izvoz španskih poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od milijarde evra.

To je saopštila španska poljoprivredna asocijacija COAG.

Sjedinjene Države su, posle EU, najveće izvozno tržište za španske poljoprivredne proizvode, poput vina, ulja, sira i maslina, koji će verovatno biti pogođeni tarifama, navela je asocijacija.

Na američke tarife reagovala je i italijanska asocijacija poljoprivrednika Koldireti, koja je istakla da će američke sankcije pogoditi izvoz italijanskih poljoprivrednih proizvoda u iznosu od 500 miliona evra godišnje.

Italijanska vina i maslinovo ulje pošteđeni su tarifa, ali će se sir, žestoka alkoholna pića i mesne prerađevine suočiti sa višim nametima, dodaje britanska agencija, prenosi Tanjug.

SAD su najavile da će uvesti takse od 10 odsto na avione evropskog proizvođača “Airbus”-a i carine od 25 odsto na niz proizvoda iz EU, uključujući francusko vino, škotski i irski viski, i razne vrste sireva poreklom sa Starog kontinenta zbog, kako je presudila Svetska trgovinska organizacija, nezakonitog subvencionisanja “Airbus”-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!