Računovodstvo i finansije

Amerika izbegla opasnost da neće moći da otplaćuje dugove

Napet je bio kraj prošle nedelje kada je zbog golemog duga postojala mogućnost da Sjedinjene Države uđu u tzv. Default, odnosno u situaciju u kojoj više neće moći da otplaćuju svoje dugove.

U poslednji trenutak u petak je izglasano povećanje dopuštenog limita zaduživanja države, što će omogućiti da SAD plaćaju svoje obveze još do decembra. Da se to nije dogodilo, verovatno bi nastupio tzv. default.

Nikada u istoriji Sjedinjene Države nisu izgubile sposobnost podmirivanja vlastitih obaveza. Da se to dogodi, američki mediji mahom navode da bi nastupio skok kamata, a kasnile bi penzije i socijalna pomoć za 50 miliona Amerikanaca koji od tih prihoda žive. Isto bi se u tom slučaju moglo dogoditi i s američkom vojskom. A onda je tu nešto što je dugoročno potencijalno i puno gore, a to je spoljni uticaj. Naime, savezničke nacije poput Japana s krajem jula držale su američke HOV u iznosu od 1,32 biliona dolara, ali tu je i Kina koja ih ima u vrednosti od 1,07 biliona dolara. Da Kina počne da se rešava tih obveznica, to bi oslabilo potražnju za dolarom i otvorilo mogućnost da Kina konačno makne dolar s mesta najpoželjnije svetske valute, jedno je od mišljenja koje se može čuti i pročitati u američkim medijima.

Na američke obveznice dugo se gledalo kao na najsigurnije na planeti. Delom je i to zaslužno za status koji dolar ima. Dovesti to u pitanje nemogućnošću plaćanja obaveza doista bi moglo imati katastrofalan učinak. Limit je postavljen prvi put tokom Prvog svetskog rata, kada je tadašnji predsednik Vudro Vilson zatražio od Kongresa da dopusti povećano zaduženje zbog finansiranja ratnih napora. Mogućnost da onemoguće novo zaduženje od pola biliona dolara na dopuštenih 28,5 biliona republikanci su iskoristili u dnevnopolitičke svrhe

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!