Razvoj

Apple, Amazon, Alphabet: Trka za prvu kompaniju koja će dostići vrednost od bilion dolara

Kada su u pitanju predviđanja za 2018. godinu, većina finansijskih analitičara se slaže oko jedne stvari: jedna tech kompanija će postati prva američka kompanija koja će dostići iznos od billion dolara, a jedino pitanje je: ko će to biti?

Odgovor na ovo pitanje ćemo moći da naslutimo već u toku ove nedelje, kada će tri najveća tehnološka giganta u SAD objaviti svoje najnovije rezultate poslovanja.

Da li je u pitanju Apple?

Da li će Apple postati prva tehnološka kompanija od bilion dolara u velikoj meri će zavisiti od najnovijeg i navodno najvećeg pametnog telefona ove kompanije, modela iPhone X.

Ako prodaja bude bila jaka (veoma jaka), vrednost kompanije Apple cbi brzo mogla da dostigne vrednost do jednog biliona dolara.

Međutim, u poslednje vreme u javnosti se najavljuju izveštaji da bi Apple mogao da prepolovi svoje proizvodne ciljeve za iPhone X, a to nije dobra vest za investitore.

Ipak, čak i sa skromnom prodajom modela iPhone X, očekuje se da će kompanija prijaviti rast prihoda od preko 10 odsto, što bi ipak mogla da bude optimistična vest na putu kompanije da do kraja godine dostigne tržišnu vrednost od bilion dolara.

Da li će Amazon dostići ovaj cilj?

Izvršni direktor Džef Bezos je trenutno najbogatiji čovek na svet, a cena akcije njegove kompanije je porasla za više od 50 odsto u 2017. godini.

Međutim, ono što će verovatno zadržati Amazonovu vrednost, jeste stopa trošenja prihoda. Očekuje se da će kompanija potrošiti više od 4 milijarde dolara za stvaranje sadržaja za svoj Prime TV servis, koji nastavlja svoju konkurenstku borbu sa Netflix-om.

Pored toga, Amazon nastavlja ulaganje u svoj system virtuelnog asistenta, Alexu. Podsetimo, iz kompanije je prošle godine objavljeno da više od 5.000 ljudi radi na razvoju ove tehnologije, koja će ići rame uz rame sa sistemom virtualnog asistenta kojeg je kreirao Google.

A šta je sa kompanijom “Alphabet”?

Očekuje se da će prihodi matične kompanije “Google”-a porasti za oko 20 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, a najveći deo prihoda ostvareno je preko advertajzinga sistema pretrage i YouTube-a.

Međutim, ako kompanija “Alphabet” prebaci bilionski target, moraće da poveća prihode i iz drugih područja osim sektora oglašavanja.

Jedan od pokušaja bilo je lansiranje Pixel 2 telefona, I za Google Home asistenta, za koje je kreirana ogromna marketinška kampanja.

Međutim, I pored velikog reklamnog boosta, kada je reč o hardveru, “Alphabet” ne pripada istoj ligi u kojoj se nalazi “Apple”. Ali bilo kakvi obećavajući znaci na tom polju bi naterali investiture da poskakuju od sreće.

Zaključak: Amazon trenutno ima vrednost od oko 700 milijardi dolara, dok Alphabet vredi nešto više, 817 milijardi dolara. Koja kompanija će prva proći cilj do vrednosti od jednog biliona dolara? Možda obe.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!