Saobraćaj i transport

Autoput od Preljine do Požege koštaće pola milijarde dolara

Vlada usvojila zaključak o finansiranju deonice na Koridoru 11. Izgradiće se 30,9 kilometara auto-puta, a rok za završetak radova je 36 meseci.

Projektovanje i izgradnja dela auto-puta od Preljine do Požege koštaće 523,5 miliona dolara, odnosno oko 450 miliona evra. Vlada Srbije je usvojila zaključak za komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji ove deonice na Koridoru 11. Njega su potpisali javno preduzeće "Putevi Srbije" i kineska kompanija China Communications Construction Company Ltd.Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova i isporuku opreme, materijala i delova sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci, u koji nije uključen period izrade i usvajanja projektne dokumentacije, piše list “Večernje novosti”.

Posebna specifičnost ovog komercijalnog ugovora vezana je za njegovo stupanje na snagu. Ugovor će postati efektivan stupanjem na snagu Ugovora o finansiranju projekta kroz odobravanje Republici Srbiji dugoročnog kredita od kineske Eksport-Import banke.

Usluge i radovi se odnose na izgradnju 30,9 kilometara auto-puta u punom profilu sa pripadajućim inženjerskim objektima, petljama, tunelima i mostovima. Karakteristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren, jer će gotovo trećinu trase činiti mostovi i tuneli.

Cilj potpisivanja komercijalnog ugovora je definisanje načina finansiranja izgradnje ovog dela auto-puta, kako bi se omogućio kompletan završetak projekta "Beograd - Južni Jadran", ukupne dužine 258 kilometara.

Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu "Beograd - Južni Jadran", potpisan je u Pekingu, tokom održavanja Foruma "Pojas i put" u maju ove godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!