Berza

Azijske berze zabeležile rekordne vrednosti

Azijske berze dostigle su rekordno visoke vrednosti, jer su investitori odbacili strah od rasta slučajeva korona virusa i kupovali akcije.

Kako se objašnjava, bili su podstaknuti podacima koji pokazuju snažan privredni oporavak u Kini i Japanu.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, zabeležio je rast od 1,1 posto dostigavši najviši nivo od 1987. godine, pri čemu su berze u regionu ostvarile rekordne rezultate. Indeks Tokijske berze Nikei 225 popeo se za 2,0 posto, na 29-godišnji maksimum, južnokorejski Kospi je zabeležio najviši nivo od početka 2018. godine, a australijski ASKS 200 se vinuo na osmomesečni rekord, ostajući na tom nivou nakon obustavljanja trgovanja zbog tehničkih problema na berzi, prenosi Tanjug.

Trgovanje na valutnim, robnim i berzama obveznica bilo je malo opreznije. Dolar je skliznuo u odnosu na rivalske valute a cene nafte su skočile.

Raspoloženje investitora se popravilo zbog podataka o japanskom ekonomskom rastu koji je nadmašio prognoze i ulio nadu da će se treća najveća svetska privreda izvući iz recesije, kao i zbog boljih pokazagtelja o kineskoj industrijskoj proizvodnji od očekivanih. Saopštenje kompanije Fajzer pre nedelju dana, da je razvila vrlo efikasnu vakcinu protiv kovida-19, ohrabrilo je investitore koji očekuju da će uskoro stići slične dobre vesti iz konkurentske firme Moderna i da posle teške zime stiže boljitak na proleće i na leto.

Na robnim tržištima, cene nafte su snažno ojačale, pri čemu su fjučersi severnomoske nafte Brent skočili za 1,0 odsto, na 43,26 dolara za barel, što je ipak ispod prošlonedeljnog dvomesečnog maksimuma od 45,30 dolara. Američka WTI nafta je porasla takođe za 1,0 procenat na 40,55 dolara po barelu. Zlato se trgovalo u usponu za 0,4 posto, na nivou od 1.896 dolara za uncu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!