Razvoj

Bafet - najveći američki donator, za pet godina poklonio preko 14 milijardi dolara

Američki magazin “Forbes” napravio je listu od 25 najvećih američkih donatora u periodu od 2014. do 2018. godine.

Najveći američki filantrop i donator je investitor Voren Bafer, koji je za pet godina donirao čak 14,7 milijardi dolara. Njegovo ukupno trenutno bogatstvo je 90 milijardi dolara.

Ako bi se uzeli podaci od 2006. do danas, on je ukupno donirao 34 milijarde dolara kroz deonice svoje kompanije “Berkshire Hathaway”.

On pomaže borbu protiv siromaštva, obrazovanje, socijalnu pravdu i ženska prava, kroz fondacije koje vode njegova deca.  

Drugi na listi najvećih donatora su Bil i Melinda Gejts, koji su za pet godina donirali 9,9 milijardi dolara. Njihovo trenutno bogatstvo je 109,6 milijardi dolara.

Oni upravljaju najvećom svetskom humanitarnom fondacijom koja ima 46,8 milijardi dolara u novcu i sredstvima pod upravljanjem i fokusirana je na borbu protiv globalnog siromaštva, ekonomski razvoj, zdravstvo, edukaciju, a ukupno je donirala 50,1 milijardu dolara kroz grantove od svog osnivanja 1994. godine.

Treći najveći donator je Džordž Soroš, koji se orijentiše uglavnom na ekonomski razvoj i ljudska prava. On je u te svrhe potrošio 3,1 milijardu dolara za pet godina, a njegovo ukupno bogatstvo je 8,3 milijarde.

Njegova Fondacija za otvoreno društvo generalno podržava projekte poput borbe za glasačka prava, reforme pravosudnih sistema, medijske slobode i inicijative za ljudska prava.  

Četvrti na listi najvećih američkih donatora je Majk Blumberg koji se fokusira na klimatske promene i zdravstvo, za šta je potrošio tri milijarde dolara za pet godina.

Bivši gradonačelnik Njujorka naročito je zainteresovan za kontrolu oružja, javno zdravstvo i očuvanje životne sredine. Njegova fondacija, “Bloomberg Philantropies”, potrošila je više od milijardu dolara da suzbije korišćenje cigareta u poslednjoj deceniji.  

Peti na listi najvećih donatora su članovi porodice Wolton. Oni ulažu u edukaciju i očuvanje životne sredine, a za pet godina dali su 2,3 milijarde dolara. No, to je tek delić nevjerovatne sume od 181,4 milijarde dolara koliko ima najbogatija porodica na svetu.

Porodica Wolton vlasnik je najvećeg svetskog trovačkog lanca “Walmart”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!