Energetika

Banke su u prethodne tri godine sa 1,5 biliona dolara finansirale industriju uglja

Stotine finansijskih institucija plasiralo je 1,5 biliona dolara u industriju uglja u vidu zajmova i garancija od januara 2019. do novembra 2021. godine, iako su mnoge dale obećanja da će voditi politiku za ostvarenje neto nulte emisije štetnih gasova, pokazuje istraživanje grupe od 28 nevladinih organizacija.

Redukovanje upotrebe uglja je ključni deo globalnih napora da se smanje gasovi sa efektom staklene bašte koji zagrevaju klimu i svedu emisije na „neto nulu“ do sredine veka, a vlade, kompanije i finansijske institucije širom sveta su se obavezale na preduzimanje akcije.

Međutim, banke nastavljaju da finansiraju 1.032 firme koje se bave rudarstvom, trgovinom, transportom i korišćenjem uglja, pokazalo je istraživanje, prenosi Dnevnik.

Studija pokazuje da su banke iz šest zemalja - Kine, SAD, Japana, Indije, Britanije i Kanade, bile odgovorne za 86 posto globalnog finansiranja uglja u pomenutom periodu.

Direktni zajmovi iznosili su 373 milijarde dolara, a japanske investicione banke Mizuho Fajnenšel i Mitsubishi UFJ Fajnenšel, - obe članice neto nulte bankarske alijanse - identifikovane su kao dva najveća zajmodavca.

Još 1,2 biliona dolara je odobreno kompanijama iz sektora uglja putem davanja garancija. Svih prvih 10 osiguravajućih kuća na listi bile su kineske, a na prvom mestu je Industrijska komercijalna banka Kine (ICBC) sa 57 milijardi dolara.

Institucionalne investicije u kompanije koje se bave ugljem u posmatranom periodu iznosile su 469 milijardi dolara, a na vrhu liste je investicioni fond BlekRok 34 milijarde dolara.

Sektor uglja je odgovoran za skoro polovinu globalnih emisija gasova s efektom staklene bašte. Prema istraživanju Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) sprovedenom prošlog juna, od 2017. godine je otkazano više energetskih kapaciteta na ugalj u koje je investirala Kina nego što je pušteno u rad.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!