Trgovina

Bankrotirao vodeći vlasnik tržnih centara u SAD

Kompanija Washington Prime Group, WPG, vodeći vlasnik tržnih centara širom Sjedinjenih Američkih Država, podnela zahtev za bankrotstvo.

Kompanija sa sedištem u Kolumbusu (Ohajo), koja poseduje objekte na više od 100 lokacija, odluku je obrazložila problemima izazvanim pandemijom.

Uzroci bankrotstva su lokdaun i smanjenje najma zakupcima. Promena potrošačkih navika i pandemija uzdrmali su maloprodajnu industriju tokom protekle godine.

Uz to, još dve kompanije koje su vlasnici tržnih centara - CBL Properties i PREIT, lane su pokrenule stečaj i navele slične probleme. I oni su bili pogođeni time što su njihovi glavni zakupci podneli zahteve za bankrot, prenosi B92.

Pandemija je ubrzala prelazak na kupovinu putem interneta, a kontinuirani rast prodaje u e-trgovini dovešće do toga da se više prodavnica zatvori nakon završetka pandemije, predviđaju maloprodajni analitičari UBS-a u nedavnom izveštaju.

Taj izveštaj procenjuje da će se oko 80.000 prodavnica zatvoriti u narednih pet godina. Oni veruju i da će se broj američkih tržnih centara takođe smanjiti u istom periodu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!