Finansijske usluge

“Barclays” tvrdi da je bitkoin dostigao svoj maksimum

Analitičari “Barclays”-a navode da bitkoin više nikada neće dostići vrhunac, koji smo videli u decembru prošle godine.

Ovakva se procena zasniva na poređenju kretanja cena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija, koje su pogađale čovečanstvo.

Tim analitičara, koji je vodio Joseph Abate, zaključio je da bitkoin ima identične odlike, kao i virus gripe. Dakle, širi se do određenog nivoa, a onda se zaustavi.

"Kada dovoljno velik udeo u populaciji postane sumnjičav prema špekulacijama kakve predstavljaju kriptovalute, pa uz to i taj deo populacije postane svestan svih onih, koji drže kriptovalute u posedu, dolazi do pritiska na cene. Kao kod gripe, ona se širi sve do trenutka kad dovoljan udeo u populaciji postane svestan njenog širenja i onih, koji je imaju pa ih izbegavaju, ona nema više gde da se širi. Samo, dok kod gripe ona nestaje, kod kriptovaluta cena pada, jer oni koji su ih imali u posedu morali su ih početi prodavati", navodi se u izveštaju “Barclays”-a.

U decembru prošle godine cena bitkoina iznosila je 19.483  dolara, a u petak je bila na nivou od 7.767 dolara, što je skoro dva i po puta puta slabije. 

Čini se da je stvar u odnosu ponude i potražnje. “Barclays” tvrdi da takve vrhunce više nećemo gledati, jer je u decembru dostignut maksimalan broj investitora, koji su spremni da ulažu u kriptovalute, a kad se videlo koliko je riskantno takvo ulaganje, počela je stagnacija novih ulagača, kao i beg onih postojećih.

Ipak, prethodne nedelje bitkoin je počeo ponovo da raste. Tako se 12. aprila dogodio iznenadni rast vrednosti bitkoina od 1.000 dolara za samo sat vremena. To do sada nikad nije zabeleženo. U pozadini svega stajalo je najveće trgovanje njima u vrednosti od milijardu dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!