Baza znanja

Nikola Rajković, izvršni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova: „Udruženi građani mogu značajno da doprinesu razvoju svojih zajednica“

„Inicijative koje podržavamo imaju za cilj da reše neki važan problem u našoj opštini, da uključe zajednicu i da donosu dobrobit za građane. Vodi se računa o tome da inicijative dolaze iz što više različitih mesta, kao i da budu zastupljene nove, originalne ideje, koje predlažu inovativne pristupe u zajedničkom delovanju”, izjavio je u intervjuu za naš portal Nikola Rajković, izvršni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova.

Poslodavci i nezaposleni- status quo Fluktuacija radne snage-status quo ante

Nedavna istraživanja agencije Smart Plus Reaserch i Kupujem Prodajem pokazuju da u Srbiji nezaposlenost nikada nije bila manja.

Aplikacije za razmenu poruka – sledeći korak: tendencija ka još više mogućnosti i funkcionalnosti

Poruke i aplikacije za razmenu poruka znatno su napredovali prethodnih godina. Ne svodi se sve više na slanje tekstualnih poruka. Zapravo, sada su to punopravne platforme koje nude širok dijapazon usuluga. U tekstu pred vama, govorimo o tome šta je novo u aplikacijama za razmenu poruka u 2022. godinu, kao i šta te novine znače ne samo za korisnike, već i za biznise koji traže inventivne načine da se povežu s mušterijama.

Nataša Konstantinović, koordinatorka programa javnih politika Trag fondacije: Javno zagovaranje je u funkciji unapređenja života različitih grupa građana

„Znanje je ključno za rešavanju bilo kog problema. Ukoliko ne posedujemo znanja iz date oblasti mi ne možemo biti kompetentni za pronalaženje odgovarajućih načina za rešavanje problema. Takođe, smatramo da bez novih mladih snaga nema ni novih ideja, ni poleta koji je neophodan društvu da bi se menjalo na bolje. Stoga mi podstičemo mlade ljude da istražuju, da se aktiviraju, da budu deo civilnog društva koje je tu da pomogne državi da unapređuje propise u skladu sa potrebama građana“, izjavila je u intervjuu za naš portal Nataša Konstantinović, koordinatorka programa javnih politika u Trag fondaciji, koja je objavila konkurs za podršku javnom zagovaranju.

Vuk Vuković, menadžer za istraživanja i analitiku Catalyst Balkans: Filantropija je postala važan deo poslovanja kompanija

Poslovni sektor u najvećoj meri ima strateški pristup dobročinstvu i iz godine u godinu koncept društveno odgovornog poslovanja sve više postaje integrisan u kulturu poslovne zajednice. Ulaganja poslovnog sektora su u 2021. godini najčešće bila usmerena na oblasti zdravstva, obrazovanja i zaštite životne sredine. Pomoć se usmerava i marginalizovanim grupama, a u narednom periodu bi trebalo pokrenuti više filantropskih inicijativa za oblasti poput nauke, umetnosti, rodne ravnopravnosti i sporta, izjavio je u intervjuu za naš portal Vuk Vuković, menadžer za istraživanja i analitiku Catalyst Balkans.

ŠTA SU PREDUZELE MAME PREDUZETNICE?

Ova priča nastala je u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija. Sa željom da podstakne građanski aktivizam, program „Istraži – Osnaži“ osmišljen je tako da motiviše građane da istraže pravne mogućnosti za poboljšanje omladinskih, socijalnih i ekoloških politika i osnaže celu zajednicu da od lokalne samouprave zahteva promene na bolje.

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije: Kroz lokalne fondacije do kvalitetnijeg života u zajednici

„Kroz rad lokalnih fondacija građani dobijaju priliku da udruženo reše zajedničke probleme, a donatori priliku da podrže one oblasti koje smatraju važnim. Kad je reč o poslovnom sektoru, podrška lokalnim fondacijama može biti u novcu, a može se donirati i znanje, volontersko vreme zaposlenih i relevantni kontakti u zajednici. Mi ohrabrujemo lokalne fondacije da u svoje redove uključuju ljude iz poslovnog sektora kako bi, kroz njihov angažman, pored ekspertize u svoj rad uneli i malo preduzetničkog duha”, izjavila je u intervjuu za naš portal Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva u Trag fondaciji, koja je objavila konkurs za program „Fondacija našeg kraja - Zajednica se pita!“, s ciljem da podstakne osnivanje novih lokalnih fondacija u Srbiji.

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije: Filantropija pokreće pozitivne društvene promene

„U prethodnih 15 godina ukupno je dodeljeno više od sto VIRTUS nagrada za filantropiju, kako kompanijama, koje pomažu aktivnosti i projekte od opšteg društvenog značaja na strateški i sistematičan način, tako i pojedincima, koji su svojim dobrim delima pomogli onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Želimo da nastavimo i narednih godina da širimo ideju filantropije i tako doprinesemo stvaranju nekog boljeg sveta, izjavila je u intervjuu za naš portal Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva u Trag fondaciji, koja je ove godine po petnaesti put dodelila VIRTUS nagradu za filantropiju.

Aleksandar Smerdov, Fast food Smerdov: Svaki naš doprinos je važan i mnogo znači onima kojima je pomoć najpotrebnija

Naša želja je da pomognemo što većem broju ljudi kojima je pomoć neophodna i zahvalni smo svima koji su nas podržali u realizaciji inicijative podele besplatnih obroka. Drago nam je da na ovaj način možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života dece iz socijalno ugroženih porodica i njihovom srećnijem odrastanju, izjavio je u intervjuu za naš portal Aleksandar Smerdov, čije je porodično preduzeće Fast food Smerdov dobitnik VIRTUS nagrade za malo i srednje preduzeće za 2021. godinu.

Uticaj ukrajinske krize na izvršenje ugovornih obaveza u međunarodnoj trgovini

Posledice rusko-ukrajinske krize deluje da će biti dalekosežne. Već svedočimo naglom poskupljenju energenata i poljoprivrednih proizvoda, a sankcije čijim mehanizmima se sprovodi izolacija po veličini 11. svetske ekonomije dovešće do inflacije na globalnom niovu, smanjenog rasta, i poremećaja međunarodnih lanaca snabdevanja sirovinama i energentima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!