Razvoj

"Bela knjiga" Saveta stranih investitora – Srbija napredovala, ali se očekuje nastavak reformi

Savet stranih investitora (FIC) predstavio je 17. izdanje “Bele knjige”, u kojoj se daju predlozi za poboljšanje privrednog rasta i životnog standarda građana. Od 272 preporuke, predstavnici stranih ulagača za 34 odsto predloženih mera konstatuju određeni napredak, dok se u sprovođenju 7 odsto preporuka beleži značajan iskorak. Prezentaciji je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, predstavnici Vlade Srbije, EU, ekonomisti i privrednici

Prema rečima, predsednice Saveta stranih investitora Jane Mihajlove, Srbija nastavlja da napreduje u reformama, a u regionu se pozicionirala kao privlačno mesto za investiranje.

Ove godine Srbija je ostvarila 41 odsto napretka u primeni preporuka iz “Bele knjige” iz 2018. godine, što je, kako navodi Mihajlova, više od prosečnih 30-40 odsto iz 2011. godine, kada je "Pregled realizacije preporuka" prvi put uveden. Ove godine, dodaje, ostvaren je sedam odsto bolji napredak u poređenju sa prošlom godinom.

Ona ističe da su tri ključna očekivanja Saveta od Vlade da nastavi i ubrza pristupne pregovore sa EU, što je način da se unapredi i poslovna regulativa i njena primena, zatim rad na održivoj fiskalnoj konsolidaciji, kao što su strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija državnih preduzeća. Treće očekivanje se odnosi na unapređenje primene zakona, posebno u oblasti poreza sa fokusom na reforme u devet prioritetnih oblasti - porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane, farmaceutska industtrija i opšti pravni okvir, sa akcentom na zakon o stečaju i deviznom poslovanju.

Premijerka Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što ove godine Srbija ima 41 odsto ispunjenih preporuka, što je najbolji rezultat od 2011. godine od kada se meri uspeh u procentu preporuka koje je Vlada implementirala, a koje dolaze od članica Saveta stranih investitora.

Premijerka je navela da je Vlada Srbije formirala radnu grupu za ubrzanje preporuka iz “Bele knjige”, zahvaljujući kojoj je uspostavljena drugačija dinamika sporvođenja reformi i stalna komunikacija sa privrednicima. Ona je dodala da su svi pozitivni ekonomski rezultati u Srbiji nastali zahvaljujući reformama koje se aktivno sprovode od 2014. godine, dodajući da su ti rezultati zajednički uspeh Vlade Srbije, članova Saveta stranih investitora, privrednika.

Među tim rezultatima premijerka je posebno istakla činjenicu da je Srbija 2018. godine ukupno privukla oko 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, a da u prvih osam meseci ove godine  beleži za 35 odsto bolji rezultat nego u istom periodu lane. Ona je navela i da će privredni rast srpske privrede biti kao što je i Vlada Srbije projektovala - 3,5 odsto, uprkos tome što su, podseća prvi i drugi kvartal imali nešto niži privredni rast, u trećem kvartalu je, ističe, ostvaren rast od 4,7 odsto.

Svi ti rezultati, kako je rekla, utiču i na pad nezaposlenosti, dodajući da Srbija trenutno ima nikad nižu stopu nezaposlenosti koja iznosi 10,3 odsto i koja će, kako kaže, po svim trenutnim pokazateljima u trećem kvartalu ove godine biti jedocifrena. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija nastavlja da transformiše svoju ekonomiju sa radno-intenzivnih investicija na rast zasnovan na znanju i inovacijama.

U poređenju sa indeksom Doing Business liste Svetske banke, “Bela knjiga” registruje veći napredak Srbije, uprkos strožim kriterijumima, istakao je urednik izdanja “Bele knjige” Miroljub Labus.

“Napredak u unapređenju institucionalnog okruženja za privredu, koji se vrednuje na skali od 1 do 3, najistaknutiji je u oblasti Zakona o javnom beležništvu, uz ocenu 2.67. Kao najuspešnije slede regulativa duvanske industrije i transporta, kao i i industrije nafte i gasa. Najslabiji učinak imaju radno pravo, poreski postupak i javne nabavke, naveo je Labus.

Od devet prioritetnih tema Radne grupe Saveta i Vlade, digitalizacija, borba protiv nedozvoljene trgovine, stečaj i farmaceutska industrija su zabeležili umeren napredak, nekretnine i izgradnja i porezi su zabeležili neki napredak, dok rad, zakon o deviznom poslovanju i bezbednost hrane nisu zabeležili napredak.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je potvrdio podršku za evropski put Srbije. “Srbija je otvorila 17 i privremeno zatvorila dva poglavlja. Ja želim da vas uverim da Srbija ima perspektivu u Evropskoj Uniji i to se nije promenilo. To je ključni prioritet za Srbiju i ključni prioritet za Evropu. Savet EU je potvrdio da će proceš proširenja biti jedan od prioriteta", poručio je Fabrici.

Savet stranih investitora, okuplja 120 kompanija, koje su u Srbiji investirale 35 milijardi evra i koje direktno zapošljavaju više od 100.000 ljudi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!