Svet građevinarstva-nekretnina

Beograd dobija novu poslovnu zonu kod Bubanj potoka

Na raskršću auto-puta Beograd - Niš i buduće obilaznice, kod Bubanj potoka, formiraće se velika poslovno-industrijska zona, veličine 40 hektara. Trenutno, u zgradi gradske uprave traje javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije za komercijalnu zonu u Bubanj potoku.

Kako za "Večernje novosti" navodi Aleksandar Savić, predsednik Opštine Voždovac, ova lokalna jedinica pokrenula je inicijativu da ovo čvorište puteva bude ekonomski isplativo. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju je prepoznala potencijal.

“Plan nam je da stvorimo osnov da na placu, pored raskršća puteva, posluju mala i srednja preduzeća”, priča Savić. Opština tu ima tri hektara zemljišta u vlasništvu. Ostalo bi grad otkupio, eksproprijacijom, od građana koji tu imaju njive.

Savić ukazuje da je ova lokacija odlična, jer se tu ukrštaju auto-put, obilaznica, a u planu je i izgradnja železničke pruge.

“Ovaj poslovni kompleks biće logičan nastavak ekonomske zone koja se formirala kod "Ikee". Mi samo želimo da iskoristimo resurse. Otvaranjem proizvodnih pogona, skladišta, trgovačkih centara, otvaramo nova radna mesta”, rekao je Savić, naglasivši da je za samo tri godine broj nezaposlenih na Voždovcu pao sa 11.000 na 8.000 građana.

Planska dokumenta mogu da se pogledaju do 6. decembra. Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada održaće se 18. januara 2018. godine. U toku zasedanja, fizička i pravna lica koja su podnela primedbe, mogu diskutovati sa gradskim urbanistima. Tom prilikom mogu ukazati na primedbe.

Na području iza auto-pijace trenutno se nalaze neuređene zelene i poljoprivredne površine koje treba da se transformišu. Ukoliko se usvoji plan detaljne regulacije, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, na prostoru veličine 40 hektara moći će da se grade objekti čija je ukupna bruto površina oko 300.000 kvadrata.

Unutar placa planiraju se saobraćajnice kao deo sekundarne mreže sa kojih će moći da se priđe planiranim komercijalnim sadržajima. Planira se i uvođenje trasa autobuskih linija javnog prevoza, a pozicije stajališta će biti određene u saradnji sa Direkcijom za javni prevoz prilikom izrade tehničke dokumentacije.

Plac gde se nalazi auto-pijaca nije obuhvaćen nacrtom plana detaljne regulacije. Međutim, teško je verovati da će tržnica četvorotočkaša da ostane na ovoj lokaciji, ukoliko zaživi ova ekonomska zona.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!