Obrazovanje i posao

Best of South-East ciklus stipendija i ove godine otvoren za studente diplomskih i postdiplomskih studija iz Srbije

Otvoren je novi ciklus stipendija Best of South-East, koji i ove godine realizuju Erste Grupa i Štajermarkiše Šparkase Banka (Steiermärkische Sparkasse) u saradnji sa Univerzitetom u Gracu.

Ovaj program unapređenja i daljeg obrazovanja namenjen je talentovanim i posvećenim studentima postdiplomskih i diplomskih studija iz oblasti ekonomije ili prava iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Program je osmišljen za one koji žele da nadograde znanje stečeno na akreditovanim postdiplomskim, odnosno diplomskim studijama u navedenim oblastima, te da studije dopune praksom ili obukom u jednoj od najmodernijih bankarskih institucija u Štajerskoj. Prilika da se razvijaju i uče u multikulturalnom okruženju jednog od najvećih studentskih centara u Austriji dodatna je prednost ovog programa, kao i mogućnost da unaprede svoje znanje nemačkog jezika.

Ove godine svi zainteresovani studenti moći će da biraju između Trainee ili Internship programa u Štajermarkiše Šparkase, jednoj od najstarijih finansijskih institucija. Oba programa traju po godinu dana, od septembra 2022. do avgusta 2023. godine. Studenti koji budu učestvovali u Trainee programu pohađaće izabrane kurseve na Univerzitetu u Gracu, dok će poslednji mesec programa, ili duže, provesti u jednoj od Štajermarkiše Šparkase Banaka u Jugoistočnoj Evropi. Studenti koji učestvuju u Internship programu fokusiraće se na kurseve na Univerzitetu u Gracu koji su relevantni za završetak njihovih studija na matičnim univerzitetima. Tokom dvomesečne letnje prakse nakon akademske godine učesnici će biti intenzivno uključeni u svakodnevno poslovanje Štajermarkiše Šparkase na jednoj od njenih lokacija u Štajerskoj ili u Jugoistočnoj Evropi.

Odabrani studenti u okviru programa imaju pravo na stipendiju u visini do 9.000 evra, koja pokriva mesečni džeparac do 750 evra, školarinu i registraciju pri Univerzitetu u Gracu, kao i intenzivni kurs nemačkog jezika u univerzitetskom jezičkom centru Treffpunkt Sprachen.

Od 2017. godine u saradnji s Tehničkim fakultetom u Gracu u sklopu pomenutog programa dodeljuju se i stipendije za područje tehničkih nauka, a u saradnji s Rudarskim fakultetom u Lebenu, stipendije za studije geološkog i metalurškog smera. Od 2018. godine u saradnji s Fakultetom za muziku i scenske umetnosti u Gracu, dostupne su i stipendije za solo pevanje, koncertno i opersko pevanje.

Rok za prijavu na ovogodišnji ciklus stipendija je 3. decembar do 13 časova, a detaljnije informacije o neophodnim uslovima za prijavu i dokumentaciji nalaze se na veb-sajtu Erste Banke.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!