Berza

Bezos izgubio više od 20 milijardi dolara

Zbog loših poslovnih rezultata akcija “Amazona” završila u crvenom, a to je najviše pogodilo najvećeg deoničara firme Džefa Bezosa.

“Amazon” je izvestio je da je prva tri ovogodišnja meseca zaključio s gubitkom zbog ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian, ali upozorio je i na više troškove i slabiju prodaju.

Kompanija je u prvom tromesečju zabeležila neto gubitak od 3,8 milijardi dolara. U istom razdoblju prošle godine poslovala je s neto dobiti of 8,1 milijardu dolara.

U “Amazonu” ističu da je gubitak na početku ove godine povezan najviše s gubitkom vrednosti ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian pre odbitka poreza od 7,6 milijardi dolara, prenosi B92.

Operativna dobit više je nego prepolovljena, na 3,7 milijardi dolara, pokazuje izveštaj.

Neto prihod porastao je sedam posto, na 116,4 milijarde dolara, i odražava dobar rezultat sektora za računarstvo u oblaku Amazon Web Services.

Neto prihod od prodaje proizvoda blago je pao, za dva posto, na 56,5 milijardi dolara.

Operativni troškovi porasli su 12,8 posto, na 112,8 milijardi dolara.

“Amazonovi” troškovi veći su oko šest milijardi dolara nego prošle godine uglavnom zbog viših troškova plata i goriva koje je 1,5 puta skuplje nego pre godinu dana.

Minus su posledično osetili su i deoničari firme, a najgore je prošao najveći akcionar Džef Bezos. Prema Fortuneu, on je za samo nekoliko sati izgubio više od 20 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!