Digitalni marketing

Botovi povećavaju nesigurnost na Instagramu

Lažni pratilački računi na Instagramu iza kojih najčešće stoje botovi mogu povećati broj vaših Instagram pratilaca, ali istovremeno i doneti određene rizike.

Instagram od samog početka ima problme s lažnim pratiteljima, a problem je s vremenom postao još veći. Usprkos uklanjanju miliona takvih profila, ova društvena mreža i dalje je puna lažnih profila, koji mogu ugroziti online sigurnost korisnika. Srećom, većinu lažnih profila je lako uočiti, jer uglavnom nemaju profilnu fotografiju, ne objavljuju fotografije i imaju samo nekoliko pratitelja. Međutim, postoje i oni koje je malo teže otkriti, pogotovo u vreme kada su botovi napredovali u svojim namerama da prevare društvene mreže, prenosi Seebiz.

Prema New York Timesu, koji je nedavno otkrio celu industriju lažnih profila kupaca i kompanija, i profile postaje sve teže uočiti i oni sve češće koriste lične podatke korisnika Instagrama bez njihovog znanja. Problem dodatno pogoršava činjenica da korisnici Instagrama zapravo traže lažne pratitelje u pokušaju da budu popularniji na mreži. Lažne pratitelje je lako kupiti i određene kompanije zainteresovanim korisnicima Instagrama jeftino nude hiljade pratilaca, komentara ili lajkova.

"Botovi se koriste za napad na ljude. Bot se može sprijateljiti s vama kako bi vam mogao slati spam poruke ili vam pokušao ukrasti identitet", tvrdi Pete Hunt, izvršni direktor kompanije Smyte, koja se bori protiv prevara.

Kompanije za zaštitu podataka tvrde da loši botovi, čiji je cilj krađa lozinki ili slanje virusa, čine 28,9 odsto botova na Instagramu. Ukoliko je vaš profil javan, rizik od slanja zahteva za praćenje, slanja poruka i krađe fotografija je povećan.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!