Svet građevinarstva-nekretnina

Broj zahteva za građevinske dozvole povećan u 2022, probijanje rokova sve duže

U godini koju su obeležili ratni sukobi i tenzija na globalnom tržištu, u Srbiji je ponovo zabeležen rast broja zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Ukupno je podneto 144.139 zahteva ili 4% više u odnosu na prethodnu godinu, ali je evidentno i da službenici iz godine u godinu sve više probijaju zakonske rokove za rešavanje predmeta, saopšteno je na sednici Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub), radnog tela NALED-a.

Prema podacima NALED–a, najuspešniji gradovi u izdavanju sve četiri vrste dozvola za gradnju su Sremska Mitrovica, Kruševac i Čačak, dok su u top 10 i Kraljevo, Sombor, Vršac, Kragujevac, Kikinda, Pančevo i Pirot. Kada je reč o opštinama sa brojem zahteva iznad republičkog proseka, najbolji su Bogatić, Novi Bečej i Vrbas, a rezultatima se ističu i Gornji Milanovac, Kovin, Svilajnac, Topola, Ub, Ćuprija i Aleksinac.

Gost na sednici BFC Kluba, ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović, naglasio je da građani sve više koriste elektronske usluge što se vidi i po rastu broja naloga na Portalu eUprava.

– U 2022. imali smo u proseku po 1.000 novih korisnika sedmično, a prošle nedelje registrovano je čak 25.000. Više od 10.000 građana otvorilo je nalog u Pošti Srbije, a manji broj obratio se Upravi za trezor i poljoprivrednim stručnim službama. Svega stotinak stanovnika posetilo je šalter svoje lokalne samouprave, iako u gotovo svim opštinama i gradovima imamo tzv. eŠalter za pomoć pri otvaranju naloga. To znači da bi  lokalne samouprave trebalo više da promovišu ovu mogućnost – rekao je ministar Jovanović.

Podaci pokazuju da dve trećine lokalnih samouprava (63%) kasni u izdavanju svih dozvola, pri čemu je to kašnjenje nešto veće u gradovima nego u opštinama. Najveće probijanje dešava se kod izdavanja lokacijskih uslova, koje investitori mogu da dobiju u proseku za 38 dana, iako je zakonski rok 28. Upotrebnu dozvolu trebalo bi da dobiju za najviše pet dana, ali je pribavljaju za 14 (gotovo tri puta duže od zakonskog roka) dok se do građevinske dozvole može doći za 10 dana (rok je pet). Najčešći razlozi za nepoštovanje zakona je manjak službenika u lokalnim samoupravama usled  višegodišnje zabrane zapošljavanja. Uprkos tom izazovu, uspele su da reše čak 86% zahteva pozitivno i odobre gradnju.

Elektronske građevinske dozvole prva su zaokružena javna elektronska usluga uspostavljena 2016, a NALED–ov Lokalni indeks eUprave (LEI) pokazuje da je danas nivo razvijenosti elektronskih usluga na lokalu na 40% od željenog nivoa. Gradovi i opštine dosad su u proseku digitalizovale oko 20% svojih administrativnih procedura. Potpredsednik BFC kluba i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić izjavio je da su lokalne samouprave svesne da  je digitalizacija neophodan preduslov za razvoj.

– Trudimo se da administracija na svim nivoima bude brža, efikasnija, spremnija da odgovara na zahteve građana i privrede i da ponudi bolje javne servise. Šabac ima dostupnih devet eUsluga i usluge digitalne  asistentkinje MIA. U narednom periodu nastavićemo da radimo na proširivanju eUsluga – objasnio je Pajić.

BFC Klub okuplja 25 gradova i opština u Srbiji koje su uspešno prošle ili se nalaze u Programu certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). U Srbiji trenutno 11 lokalnih samouprava ima važeći BFC SEE certifikat, a u pet zemalja regiona (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija) ukupno 45, dok je kroz proces certifikacije prošlo više od 100 gradova i opština.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!