Energetika

Bugarska najavila da neće obnoviti ugovor sa “Gazprom”-om

Bugarska neće obnavljati ugovor o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskom kompanijom “Gasprom” zbog rata u Ukrajini i razmotriće alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nestašice ovog energenta, saopštio je zamenik premijera Bugarske Asen Vasiljev.

Bugarska se skoro u potpunosti snabdeva gasom na osnovu desetogodišnjeg ugovora sa “Gazprom”-om, koji ističe krajem 2022. godine. Vlada u Sofiji je godinama odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji, a u ovom trenutku nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao da izazove veći poremećaj.

"U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa “Gasprom”-om. Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor", rekao je Vasiljev, prenosi Dnevnik.

On je naveo i da se bugarska vlada nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdevanju funkcionisati do kraja leta, što bi, po njegovim rečima, omogućilo EU da ispregovara bolje cene.

Rat u Ukrajini je već primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku i traži brže smanjenje zavisnosti od Rusije, njenog najvećeg snabdevača energijom.

Evropska komisija je prošle sedmice iznela plan za zamenu dobavljača skoro dve trećine uvoza ruskog gasa ove godine, i nastoji da postepeno ukine zavisnost od Rusije kada je reč o svim fosilnim gorivima do 2027. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!