Projekti

Čadež i Al Kuvari: Srbija i Katar osnivaju Poslovni savet

Privredne komore Srbije i Katara zajedno će predsedavati Poslovnom savetu Srbija - Katar čija će konstitutivna sednica biti održana u Dohi u martu sledeće godine. To je dogovoreno na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) sa Prvim potpredsednikom Privredne komore Katara, Mohamedom bin Tvar Al Kuvarijem koji je održan u prestonici Katara.

Čadež i Al Kuvari naglasili su da je privredna saradnja Srbije i Katara daleko ispod realnih mogućnosti, a jačanje poslovnih veza biće u fokusu dve poslovne asocijacije. Ocenjeno je da su veliki potencijali za saradnju u oblastima energetike, prehrambene, posebno mlekarske industrije, IT sektoru… Dogovoreno je da u martu 2023. privredna delegacija Srbije poseti Katar, kada će u Dohi biti održana i konstitutivna sednica Poslovnog saveta. Nakon toga očekuje i poseta katarskih privrednika Srbiji. Čadež je domaćinima čestitao i uspešnu organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu.

Tokom posete Dohi predsednik PKS razgovarao je i sa Mubarakom Al Sahutijem potpredsednikom kompanije „Hasad fud” koja se bavi prometom i kontrolom kvaliteta prehrambenih proizvoda. Al Sahuti, čija će kompanija biti član Poslovnog saveta Srbija-Katar, ukazao je na veliko interesovanje za investiranje u proizvodnju hrane u Srbiji.

Čadež se sastao i sa predstavnicima „Energoprojekta“ koji su ga upoznali sa poslovima na kojima rade u Kataru na vodosnabdevanju i elektrifikaciji. „Energoprojekt“ je glavni konsultant u projektu razvoja „Severnog gasnog polja“ u Kataru koji će do 2026. povećati kapacitete izvoza gasa za 70 odsto.

Predsednik PKS imao je razgovore i sa menadžentom katarskog sistema za razvoj bolnica „Hamad“ o saradnji u sektoru zdarvstvenih usluga, a za sutra je planiran i sastanak i  predstavnicima Fonda za razvoj Katara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!