Projekti

Čadež i Rukići: Osnivamo zajednički tim privrednika za podršku projektima

Predsednici Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), Marko Čadež i Berat Rukići, u zajedničkoj izjavi, nakon sastanka sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i Adamom Bolerom, izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) najavili su osnivanje zajedničkog tima koji će pomoći efikasnijoj realizaciji projekata, kao doprinos poslovnih zajednica ekonomskoj normalizaciji predviđenoj vašingtonskim sporazumima.

Tim za ekonomsku saradnju pod okriljem dve komore, sa kancelarijama u Beogradu i Prištini, sastavljen od  poslovnih lidera  i eksperata za ekonomsku normalizaciju, „pružaće pomoć  vladama, biznis zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD-a i Evropske unije i svim učesnicima u procesima ekonomske normalizacije.

U okviru tima, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, formiraće se posebne  grupe koje će razmatrati, pratiti i razvijati sektorske i pojedinačne projekte.

Grupa za razvoj  infrastrukture  doprineće nastavku izgradnje „Autoputa mira“,  rekonstrukciji i modernizaciji železničkih linija, njihovom povezivanju sa lukama na Jadranskom moru, infrastrukturnom opremanju industrijskih zona i obezbeđivanju tehnologije za proizvodnju energije iz otpada. Grupa za  proizvodnju i diversifikaciju održive energije pružiće podršku otvaranju  regionalne elektrane na bazi litijumske tehnologije, istraživanju i eksploataciji litijuma i drugih dragocenih ruda.  Predviđeno je i osnivanje posebnog tima za izgradnju fabrike stakla koja bi staklenom ambalažom snabdevala proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića u celom regionu, kao  i za agro turizam, kako bi se istražile mogućnosti i iskoristili potencijali za razvoj održivog turizma zasnovanog na prirodnim resursima turističkih destinacija kao što su Kopaonik, Brezovica  i Rugovska klisura.

Izražavajući u ime poslovnih zajednica  podršku  poboljšanju ekonomskih i ukupnih odnosa dve strane, posebno sporazumima potpisanim u Vašingtonu i procesu normalizacije kao preduslovu ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana, Čadež i Rukići, kao predsednici privrednih komora - glavnih zagovornika slobodne trgovine i ekonomske integracije u regionu,  posebno su podržali inicijativu „Mini Šengen“ za jačanje regionalne saradnje, baziranu na četiri osnovne slobode Evropske unije. Smatraju da je to, važan korak, ka prosperitetu i unapređenju stabilnosti i konkurentnosti u čitavom regionu.

„Uvereni smo da angažovanje američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) sa partnerima i njeno stalno prisustvo u regionu, demonstrira snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da doprinesu boljim ekonomskim perspektivama čitavog regiona Zapadnog Balkana“, istakli  su u zajedničkoj izjavi predsednici PKS i PKK.

Neophodno je, ističu, da sve strane ostanu čvrsto posvećene potpisanim sporazumima i da obezbede njihovu implementaciju kroz pažljivo izrađen akcioni plan koji garantuje uspeh i maksimalne koristi.

Dve komore, oslanjajući se na uspešnu saradnju iz prethodnih godina, nastaviće da pružaju pomoć kako bi se postigla održiva ekonomska normalizacija, naglasili su Čadež i Rukići.

Primena prethodno potpisanih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, obnavljanje i modernizacija železničke infrastrukture na “istočnom” pravcu – Niš-Doljevac-Merdare-Priština i  izgradnja “autoputa mira” - Niš-Merdare-Priština, po mišljenju predsednika PKS I PKK, obezbediće osnovu i instrumente za značajno poboljšanje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

„Izražavamo spremnost da proaktivno učestvujemo u pružanju podrške svim stranama u identifikovanju projekata, izvođenju studija izvodljivosti i drugim potrebnim aktivnostima, čiji je cilj poboljšanje diverzifikacije snabdevanja energijom i doprinos ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju i koristima za lokalne zajednice“, konstatuje se u zajedničkoj izjavi.

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova pozdravili su i posvećenost DFC-a da obezbedi finansiranje garantne šeme za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, što će pozitivno uticati na obe ekonomije, posebno u otklanjanju posledica pandemije KOVID19.

Kao zastupnici poslovnih zajednica, Čadež i Rukići  pozvali su „sve zainteresovane da aktivno učestvuju u unapređenju ekonomske normalizacije predviđene vašingtonskim i ostalim sporazumima, kako bi se njihovom punom i blagovremenom primenom angažovao kreativni, ekonomski, prirodni i naučni potencijal celog regiona“.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!