Razvoj

Čadež: Lideri EU moraju da čuju glas svojih privrednika

Komorski investicioni forum (KIF) zapadnobalkanske šestorke poziva evropske političare da čuju glas svoje poslovne zajednice, da Evropska unija što pre otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i primeni viznu liberalizaciju za građane na Kosovu, rekao je danas Marko Čadež, predsednik KIF-a i Privredne komore Srbije. To su zaključci, kako je naveo, sastanka šest predstavnika privrednih komora Zapadnog Balkana, koji je održan u okviru ekonomske konferencije “Sinergija - ključ uspeha regiona” u Budvi.

Čadež je rekao da su predstavnici komora ZB razočarani što pojedini evropski lideri ne slušaju glas svojih privrednika i Evrokomore koja je nedavno poslala jasnu poruku  novom evropskom parlamentu i evropskoj komisiji da  privreda  želi  Zapadni Balkan u EU. Podsetio je da je samo nekoliko dana nakon te preporuke Evrokomore, koja je predstavnik i glas 21 milion kompanija iz cele Evrope, doneta odluka da ne počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, niti je bilo šta urađeno po pitanju vizne liberalizacije za građane na KiM. 

„Mi se zalažemo da politički lideri slušaju glas sopstvene privrede, a privreda EU je jasno rekla da ekonomije ZB jesu deo evropske ekonomske strukture. To pokušavamo da objasnimo svim donosiocima odluka u svim zemljama EU, kao i Komisiji u Briselu. Zapadni Balkan je više ekonomski u EU, nego što je to Malta, ako gledamo po broju kompanija koje su prisutne na našem tržištu”, istakao je Čadež. To, po njegovim rečima, nije pitanje proširenja, već pitanje jačanja cele EU.

Predsednik PKS očekuje da se inicijativa „mali Šengen“ koja trenutno obuhvata Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju  proširi na ceo Balkan, što je želja privrednika iz regiona.

„Mislim da inicijativa, koju nazivamo mali Šengen ne samo da želi da produbi već i da ubrza procese evropskih integracija kako bi što pre bili spremni za EU“, rekao je Čadež.

Podsetio je da komore ZB realizuju dva važna projekta u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom privrednom komorom, a koja će u narednom periodu omogućiti kompanijama Zapadnog Balkana jačanje  kapaciteta i konkurentnosti i lakše povezivanje sa partnerima.

Tradiconalna, oktobarska  Ekonomska konferencija u Bečićima - Budvi, ove godine održava se pod brendom Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i posvećena je regionalnoj saradnji.

                                                                                                                                         

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!