Energetika

Čadež: Zapadni Balkan biće region uspeha

Zajednička vizija privreda Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i regionalnih ekonomija jeste da Zapadni Balkan postane region uspeha jer ima veliki potencijal kada su u pitanju znanje, inovacije i kreativnost, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i UO KIF ZB6, na regionalnoj konferenciji „Western Balkan Regional Commercial Conference and Business-to-Business Event“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

„Siguran sam da ćemo posle današnjeg skupa imati nove investicije i poslove. Ako budemo zajedno ulagali u ljude, tada će naš region biti mesto odakle ljudi ne odlaze, već se u njega vraćaju“, poručio je Čadež.

Predsednik PKS je naglasio da je skup okupio više od 160 regionalnih preduzeća i 27 globalnih američkih kompanija poput, Amazon Veb Servisa, Orakla, IBM-a, Ciska, Motorole, i drugih.

„Ovo jeste najveći regionalni skup u sektoru IKT, energetike i zelenih tehnologija koji se održao u Beogradu a kada je u pitanju saradnja između regiona i SAD. Prisutno je više od 160 komapnija iz celog regiona, od Beograda, Skoplja, Prištine i Peći, do Banja Luke i Sarajeva, koji su unapred zakazali 260 B2B sastanaka sa američkim kompanijama“, naveo je Čadež.

U protekle dve godine se pokazalo, prema rečima Čadeža, da su zahvaljujući zajedničkim aktivnostima Srbije i SAD, američke kompanije imale značajna ulaganja u našu zemlju što je poslalo jasnu poruku i drugim kompanijama iz sveta da Srbija i region imaju veliki potencijal za privlačenje novih investicija.

Otpravnik poslova u ambasadi SAD u Srbiji, DŽon Ginkel istakao je da je delegacija američkih kompanija proteklih dana imala niz sastanaka u našoj zemlji poručivši da radeći zajedno, region može postići ekonomski prosperitet.

"Poslednje dve godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD značajno raste, dok rast izvoza iz Srbije predstavlja potencijal za dalje poboljšanje ekonomskih odnosa. Postoji sve veće interesovanje IT kompanija za Srbiju, kao i onih iz oblasti infrastrukture, telekomunikacija i energetike, što je jako dobar pokazatelj dobrog poslovnog ambijenta u Srbiji. Najbolja preporuka za nove investitore u Srbiju su upravo kompanije članice Američke privredne komore koje već duži niz godina uspešno posluju na našem tržištu i doživljavaju Srbiju kao drugi dom. Američke kompanije u Srbiju su do sada uložile preko četiri milijarde dolara i zapošljavaju preko 30.000 ljudi”, rekao je Stefan Lazarević, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.

 

Dejvid de Falko, zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, istakao je da Sjedinjene Američke Države grade dugoročna partnerstva sa kompanijama sa Zapadnog Balkana, koji se razvija velikom dinamikom i teži slobodnom protoku roba, usluga, kapitala i ljudi. On je dodao da postoji još prostora za unapređenje odnosa između njegove zemlje i regiona, naročito u oblasti energetike i IKT tehnologija koje će u budućnosti biti nosioci razvoja.

Privredna komora Srbije (PKS), u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji, Američkom privrednom komorom (AmCham), uz podršku Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), organizovala je danas regionalnu konferenciju „Western Balkan Regional Commercial Conference and Business-to-Business Event“, posvećenu unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD, na kojoj su održani stručni paneli i B2B sastanci.

Događaj je organizovan u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije Vlade SAD (International Trade Administration) koju čini i 27 američkih kompanija sa fokusom na IKT, energetiku i čistu tehnologiju. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!