Reportaža

Carsko venčanje u Parizu: Princ Filip Karađorđević na venčanju Napoleona i Habsburga

Protekli vikend bio je spektakularan za sve ljubitelje kraljevskih venčanja. Carska kuća Francuske i kuća Hapsburg ponovo su se ujedinile pošto se naslednik Napoleona Bonaparte oženio unukom poslednjeg austrougarskog cara, a princ Filip Karađorđević predsavljao je Srbiju na ovom Carskom događaju.

Poslednji put kada se pretendent na carski presto Francuske venčao, bio je to 1949. godine, pre tačno 70 godina. Tog dana oženio se princ Luis Napoleon, a sad se venčao njegov unuk, sadašnji šef carskog doma Francuske, princ Žan Kristof Napoleon koji  koji je oženio unuku poslednjeg autrougarskog cara groficu Olimpiu Arko-Zinneberg.

 


Ovaj carski brak je još više simboličan, jer ujedinjuje naslednika Napoleona Bonapartea i potomka poslednjeg austrougarskog cara - brak koji podseća na Napoleona i njegovu drugu ženu, Meri-Louis od Austrije.

Ceremonija venčanja održana je u Palati invalida u centru Pariza, kompleksu građevina koji je izgrađen po nalogu Luja XIV i gde se nalazi Napoleonova grobnica. Sledbenici pokreta bonapartista u Francuskoj vide mladog princa Napoleona kao svojevrsnog francuskog heroja, u vremenu kada zemlja gubi veru u moderne političare.

 


Princ Luis Napoleon je nedavno izjavio da oseća duboku posvećenost i dužnost prema Francuskoj, kao i da žudi da ispoštuje nasleđe svojih predaka.

Napoleonov jedini sin umro je mlad, ostavivši jedinog naslednika Napoleona III, koji je vladao Francuskom između do 1870. godine i on je pradeda mladoženje princa Luisa Napoleona.

Na raskošnom Carskom venčanju u Parizu, i Srbija ima svoje predstavnike, među brojnim predstavnicima evropske aristokratije i kraljevskih porodica nalaze se i princ Filip i princeza Danica Karađorđević koji su bliski prijatelji sa mladencima, a Napoleonov i Karađorđev naslednik, kako saznajemo, žive i rade u neposrednoj blizini u istom delu Londona. Princeza Olimpia je čak i u rodbinskim odnosima sa princem Filipom preko njegove majke, princeze Marije de Glorie koja je tetka mladoj princezi Olimpii.

U pratnji srpskog princa Filipa, pored supruge Danice, nalaze se i njegova majka princeza Marija de Gloria od Orleana i Breganse, kao i sestre grofice Luna i Sol. Za izgled srpske princeze Danice na Carskom venčanju pobrinula se slavna srpska kreatorka Roksanda Ilinčić.

„Veoma sam srećan što sam ovde sa svojom suprugom Danicom i što je kroz naše prisustvo ovom istorijskom događaju prisutna i naša Srbija. Mi smo mala zemlja, ali zemlja impozantne istorije koja nas u mnogome vezuje i za samu Francusku. Mogu da kažem da ćemo se mi, predstavnici mlađe generacije kojima pripada budućnost ovog sveta, truditi da svojim prijateljstvima i poštovanjem gradimo jednu svetliju budućnost u odnosima naših zemalja, Evrope i svta uopšte“ izjavio je medijima princ Filip.

On je istakao da on i supruga imaju divne prijateljske odnose da mladencima i da se često viđaju u Londonu.

„Čitao sam kako je pre više od 200 godina Napoleon pohvalio hrabrost i vojničku sposobnost mog pretka srpskog Vožda Karađorđa, koji je osnivač dinastije Karađorđevića. Kada sam to pročitao shvatio sam da Napoleon nije bio samo veliki vojskovođa, već je bio i mudar i iskren čovek“ – rekao je kroz osmeh srpski Princ

NAPOLEON HVALIO KARAĐORĐA

Postoje navodi da je na svom osvajačkom putu, nakon bitke kod Apsena u blizini Beča, 22. maja 1809. godine, Napoleon svojim vojnicima pričao o jednom vojskovođi sa Balkana, koji se sa svojim seljacima bori protiv svemoćnog Osmanlijskog carstva.

“Lako je meni biti veliki sa našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog Osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Karađorđe, njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!” – rekao je tada Napoleon!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!