Energetika

Cena gasa premašila 2.000 dolara

Cena gasa u Evropi je prvi put u istoriji premašila nivo od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

Fjučersi gasa za januarsku isporuku na TTF tržištu u Holandiji skočili su na 2.004 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 172,52 evra po MWh, prema podacima sa londonske ICE berze.

Gasprom u ponedeljak nije izvršio rezervisanja kapacitete za tranzit prirodnog gasa preko gasovoda Jamal-Evropa koji prenosi gas do Nemačke.

Kao rezultat toga, fizički protok gasa tim cevovodom je obustavljen.

Pored toga, Gasprom nije rezervisao ni dodatne kapacitete za tranzit prirodnog gasa preko Ukrajine za januar. Na jučerašnjoj aukciji, kompanija je rezervisala 21,6 posto predložnog kapaciteta za pumpanje preko Poljske kroz gasovod Jamal-Evropa.

Od petka ruski gasni holding smanjuje obim rezervacija za tranzit gasa preko tog cevovoda, prenosi B92.

Kao uzrok silovitog skoka cene neke agencije navode obustavu obustavu tranzita ruskog gasa preko cevovoda Jamal-Evropa, pripisujući krivicu za to Gaspromu, što je opovrgao poljski gasni monopolista PGNiG koji je saopštio da Gasprom ispunjava svoje ugovorne obaveze u skladu sa zahtevima te poljske energetske kompanije. PGNiG je u saopštenju objasnio da je do prekida dotoka gasa do Nemačke došlo zbog preusmeravanja isporuka u Poljsku, odnosno zato što je gasovod u reverzibilnom režimu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!