Energetika

Cene gasa u Evropi premašile 1.700 dolara

Cene gasa u Evropi skočile su za oko 10 procenata nadmašivši 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra.

Prema podacima ICE berze u Londonu, cena januarskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu uzletela je na 1.705 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 145,9 evra po MWh.

Istovremeno, popunjenost kapaciteta skladišta prirodnog gasa u Nemačkoj pala je ispod 60 odsto prvi put posle nekoliko godina, izjavio je Sebastijan Bleške, izvršni direktor nemačkog udruženja operatera podzemnih skladišta gasa, INES.

Bleške je rekao da je popunjenost kapaciteta trenutno oko 59 odsto, što je “istorijski nizak nivo“ u odnosu na prethodne godine, prenosi B92.

Nemačko nacionalno čvorište za trgovinu gasom raspisalo je poseban tender za kupovinu prirodnog gasa kako bi se sprečila isključenja struje u februaru.

Nemačka ima najveći kapacitet za skladištenje prirodnog gasa u EU.

Evropska komisija je u sredu predložila uspostavljanje mehanizma na dobrovoljnoj bazi, po kojem bi zemlje EU mogle zajednički da obavljaju kupovine prirodnog gasa za punjenje podzemnih skladišta.

Evropske cene energenata nastavile su vrtoglavi rast nakon što je Nemačka saopštila da ne očekuje da će u prvoj polovini iduće godine sertifikovati ruski gasovod Severni tok 2, koji bi mogao da obezbedi dodatne isporuke prirodnog gasa kontinentu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!