Agro svet

Cene hrane u svetu povećane za više od 30 odsto

Svetske cene prehrambenih proizvoda dostigle su u martu najviši nivo ikada usled rata u crnomorskom regionu, pri čemu su najviše poskupele osnovne žitarice i biljna ulja, pokazuje izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane FAO iznosio je u martu u proseku 159,3 poena, što je rast od 12,6 odsto u odnosu na februar, kada je već dostizao najviši nivo od kako je 1990. ustanovljen, dok u odnosu na mart 2021. godine beleži skok od čak 33,6 procenata.

Indeks prati mesečne promene međunarodnih cena u korpi pet osnovnih prehrambenih proizvoda kojima se trguje.

Cene žitarica su porasle u martu na mesečnom nivou za 17,1 posto, podstaknute uzletom cena pšenice i svih krupnih žitarica, uglavnom zbog rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina, zajedno, učestvuju sa oko 30 posto, odnosno 20 odsto u svetskom izvozu pšenice i kukuruza, respektivno, u poslednje tri godine.

Pšenica je prošlog meseca bila za 19,7 procenata skuplja nego u februaru, usled zabrinutosti za stanje useva u SAD, dok su cene kukuruza zabeležile rast od 19,1 odsto na mesečnom nivou, dostižući rekordno visok nivo zajedno sa cenama ječma i sirka.

Cene biljnih ulja su u martu porasle za 23,2 odsto, podstaknute višim kotacijama suncokretovog ulja čiji je najveći svetski izvoznik Ukrajina, prenosi Dnevnik.

Agencija UN je procenila da je globalna proizvodnja žitarica u 2021. godini iznosila 2.799 miliona tona, što je neznatno više u odnosu na 2020. godinu, pri čemu je proizvodnja pirinča dostigla najviši nivo od 520,3 miliona tona.

Globalna potrošnja žitarica u 2021/22. je projektovana na 2.789 miliona tona.

Prema proceni FAO, globalne zalihe žitarica iznosiće 29,7 procenata u 2021/22. godini, što je zanemarljivo niže nego prethodne godine i „još uvek relativno komforan nivo ponude“, piše u izveštaju objavljenom na veb sajtu FAO.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!