Energetika

Cene nafte padaju, barel Brenta košta 85 dolara

Cene nafte su nastavile pad, drugu sesiju zaredom, zbog straha od smanjenja tražnje za gorivom usled očekivane globalne recesije izazvane povećanjem svetskih kamatnih stopa i jačanjem američkog dolara koji ograničava mogućnost kupovina nafte potrošačima koji poseduju druge valute.

Evropska nafta Brent za novembarsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 1,24 dolara ili za 1,44 posto, na 84,91 dolar po barelu, prema poslednjim raspoloživim podacima sa portala oilprice.com koji prati cene na tržištu u realnom vremenu.

Fjučersi američke nafte WTI, takođe za isporuku u novembru, potonuli su za 1,32 dolara ili za 1,68 odsto, na 77,42 dolara za barel.

Cene oba tipa nafte su se u petak sunovratile za oko 5,0 procenata na najniži nivo od januara ove godine, prenosi Dnevnik.

Rast dolara, koji je dostigao nov 20-godišnji maksimum prema korpi vodećih valuta, ima tendenciju da suzbije potražnju za naftom jer kupci koji koriste druge valute moraju da potroše više novca kako bi nabavili dolare za plaćanje "crnog zlata" koje se trguje u američkoj valuti.

Centralne banke u brojnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države koje su jedan od najvećih svetskih potrošača sirove nafte, podigle su prošle nedelje refertne kamatne stope kako bi obuzdale rast inflacije, što je dovelo do zabrinutosti na tržištima da bi pooštravanje uslova zaduživanja moglo da izazove usporavanje privrede.

Pažnja tržišnih aktera se okreće sada prema onom što bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom, odnosno alijansa nazvana OPEC+, mogla da uradi na sastanku 5. oktobra, nakon što su se na poslednjoj sednici dogovorili da skromno smanje proizvodnju.

Budući da OPEC+ proizvodi znatno ispod svoje ciljane proizvodnje, svako novo najavljeno smanjenje pumpanja možda neće imati mnogo uticaja na ponudu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!