Energetika

Cene nafte porasle od početka godine 10 odsto

Evropska nafta Brent se trguje blizu najvišeg nivoa od 2014. godine, usled ograničene ponude i popuštanja zabrinutosti vezanih za uticaj omikrona na ekonomije.

Cena fjučersa Brenta na Londonskoj berzi se drži oko nivoa od 86 dolara za barel, nakoj što je u petak zatvorila nedelju rasta, pošto su niske zimske temperature podigle potražnju za gorivima za grejanje.
Pored toga, na tržišra se vratila nervoza vezana za geopolitičku situaciju u svetu nakon što su jemenski Huti objavili da su izveli napad dronovima na Ujedinjene Arapske Emirate koji je izazvao eksploziju i požar na periferiji glavnog grada Abu Dabija, pri čemu su tri osobe poginule.
Nafta je u dosadašnjem toku 2021. godine ojačala za više od 10 odsto, delom zbog obustave proizvodnje u pojedinim zemljama grupe OPEC+, uključujući Libiju, prenosi Dnevnik.
Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je saopštila prošle nedelje da se ispostavilo da je globalna potrošnja snažnija nego što se očekivalo, i da tražnja "cveta" jer kupci gledaju situaciju dalje od širenja omikrona.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!