Energetika

Cene nafte u porastu

Cene sirove nafte zabeležile su još jedan skok.

Tako su nastavile sedmogodišnje maksimume, dok energetska kriza pogađa velike svetske ekonomije i ne pokazuje znake popuštanja.

Cena međunarodne referentne marke Brent porasla je za 1,4 odsto na 83,79 dolara po barelu, nakon što je prošle sedmice porasla za oko 4 odsto. Referentna vrednost američke Vest Teksas porasla je za 1,76 odsto na 81,11 dolara po barelu, što je najviša cena od kraja 2014. godine, prenosi Dnevnik.

Uzrok za ovaj skok je veliki porast ekonomske aktivnosti u državama koje su nakon vakcinacije počele da ukidaju restrikcije. U isto vreme, zalihe velikih proizvođača su ograničene, što je povećalo cene.

Takođe, globalni ekonomski oporavak izazvao je enormno povećanje cena uglja i gasa.

Nedostatak uglja izazvao je nestanak struje u nekoliko indijskih država. Kineskim rudarima je izdata direktiva da povećaju proizvodnju dok cene tog energenta rastu.

Zbog rastućih cena uglja nafta postaje privlačnija kao gorivo za proizvodnju energije, pa samim tim rast potražnje povećava cene sirove nafte.

Prošle nedelje američki naftaši su otvorili još pet novih bušotina u pokušaju da iskoriste rast cena, dok su se OPEK i proizvođači predvođeni Rusijom okrenuli postepenom povećanju proizvodnje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!