Razvoj

Četiri srpska dobitnika na prestižnom Kina-CEEC forumu za inovacije i preduzetništvo

U Ningbou u Kini uspešno su održani drugi Kina-CEEC omladinski naučno-tehnološki forum i prvo Kina – Centralna i Istočna Evropa takmičenje mladih u inovacijama i preduzetništvu od 17. do 19. maja 2023. godine.

U finalnoj rundi takmičenja, dve srpske startap kompanije, jedan institut i jedan fakultet, osvojili su dve druge i dve treće nagrade.

U finalnom delu konkurencije, bilo je predstavljeno 27 projekata i to učesnika iz Kine i 13 zemalja CIEES-a.

Startap kompanije iz Novog Sada, dobitnice su nagrada  EnergyPulse Doo, sa osvojenom drugom nagradom i Agrines, sa osvojenom trećom nagradom.

Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu osvojio je treću nagradu i uključen je u 5. Sesiju strategijskog istraživanja i razvoja sa Školom aerokosmičkog inženjerstva, pri Pekinškom institutu za tehnologiju.

 

Institut Dr Josif Pančić osvojio je drugu nagradu i uključen je u 5. Sesiju strategijskog istraživanja i razvoja sa Institutom za povrće i cveće Kineske akademije za poljoprivredne nauke.

Ova postignuća su odličan dokaz snage i inovativnosti naših naučnika i preduzetnika. Verujemo da će saradnja između dve zemlje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija nastaviti da donosi praktične i uspešne rezultate i u budućnosti, kako u osnovnim istraživanjima, tako i u primenjenim oblastima.

Učesnicima Foruma obratio se državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić.

Foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/Ambasada NR Kine

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!