Energetika

Cilj Austrije je da za pet godina bude bez ruskog gasa

Ministarka ekologije i energetike Austrije Leonore Gevesler najavila je da je cilj da Austrija za pet godina više ne mora da uvozi gas iz Rusije.

"Neophodan je nacionalni napor. Nemoguće je odustati od gasa iz Rusije od danas do sutra. Radi se o tri stuba. Moramo smanjiti potrošnju gasa, da pređemo svuda gde je moguće na geotermalne izvore, toplotne pumpe i slično. Drugo moramo proizvoditi sami biogas i obnovljivivi vodonik. Treće je da nam trebaju druge zemlje koje bi nam isporučivale gas", objasnila je Gevesler.

To je, dodaje, bio i razlog za nedavno putovanje u Katar.

Iako je cilj Evropske komisije da do 2027. sve zemlje EU ne uvoze više ruski gas vrlo ambiciozan, ona ističe da je to cilj za sve članice, koji je moguće postići samo jedinstvom, prenosi Dnevnik.

Na pitanje šta radi kako bi smanjila cenu gasa, Gevesler je istakla da Austrija, koja 80 odsto gasa kojim se pokriva potrošnja uvozi iz Rusije, i da je neophodno da se brzo oslobodi te zavisnosti.

"Ta zavisnost nas čini ucenjivim, i podstiče rast cene. Usvojili smo dva paketa pomoći u visini od četiri milijardi evra. Samo prvi paket domaćinstvima sa niskim primanjima pruža pomoć u visini do 850 evra", objasnila je ona.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!