Projekti

Cirkularni ponedeljak na Perwoll Fashion Week-u

Berlgrade Perwoll Fashion Week godinama unazad posvećuje značajnu pažnju temi Modne održivosti i Cirkularne ekonomije. U okviru celodnevnog programa pod nazivom Cirkularni ponedeljak, koji je organizovan u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu, održanom u prostoru Silosi u Luci Beograd, pokrenute su nove teme i dešavanja na ovim prostorima.

Realizovana je panel diskusija Kreiranje politike za održiv rast u modnoj industriji, na kojoj su učestvovali Antoine Avignon, programski menadžer za životnu sredinu i klimatkse promene, Delegacije EU u Srbiji, Nataša Dragojlović, konsultantkinja za održivi razvoj, Dejan Marković, direktor marketinga Triple Jump Group (nosilac franšize švedskog modnog brenda Lindex), Ana Trošić, dizajnerka/aktivistkinja,  Slađana Milojević, menadžerka klastera FACTS, a diskusiju je moderirala Dunja Jovanović, osnivač Ffm platforme. Uvod u panel i dobrodošlicu prisutnima su poželeli, Nenad Radujević, osnivač i direktor Modnog studija CLICK i Beogradske nedelje mode, Nj.E. gospođa Anika Ben-David, ambasadorka Švedske i Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

U drugom delu programa održana je prezentacija mogućnosti finansiranja projekata kulture u okviru programa Kreativna Evropa - kultura. Kreativna Evropa je ključni program EU za podršku i razvoj sektora kulture, pre svega projekata međunarodne saradnje i razmene. Predstavljeni su otvoreni pozivi za predloge projekata i projekte organizacija iz Srbije koji su podržani u okviru programa, kao i rad i podršku koju pruža aplikantima Desk Kreativna Evropa Srbije pri Ministarstvu kulture RS. 

Nakon ovih aktivnosti održan je i White Monday koji je nastao u Švedskoj kao kontrapunkt Black Friday potrošačkom konceptu i ima za cilj odgovorno, ekološko konzumiranje mode, a po prvi put je organizovan u Srbiji i regionu. Njegov suštinski cilj je da pokaže kako se može produžiti vek trajanja nekom odevnom predmetu, pa su posetioci imati priliku da, saznaju više o second hand i vintage platformama i ujedno su sebi mogli priuštiti takve komade, takođe su učestvovali u radionicama redizajna i upcyclinga, kao i u razmeni odeće i materijala koje su doneli. Program je bio namenjen širokoj publici a vrata Silosa širom otvorena za sve ljubitelje održive mode i one koji su želeli da sazanaju nešto novo o ovom važnom pokretu.

U prostor Silosa je iz Hangara preseljena i izložba Fashion Forever Švedskog instituta, koja je predstavila dobre primere prakse švedskih brendova na temu održive mode, reciklaže, redizajna, cirkularne ekonomije. Ovi izuzetno poučni i interesantni primeri, su upotpunili ovaj dan kompletno posvećen edukaciji iz ove važne oblasti. Poruke koje izložba šalje su da se pojavljuje nova modna industrija: orijentisana na korisnike, vođena tehnologijom i vremenom sve pozitivnija za planetu. Ona ističe četiri obavezna faktora za odgovornu modu, gde je fokus na: Cirkularnosti - koja je ključni imperativ održivog napretka u modnoj industriji, i usredsređuje se na uzimanje onoga što je ostalo od proizvoda nakon što potrošači završe sa njim i vraćanje u lanac snabdevanja; Digitalnim performansama - jer kod i pikseli, su igla i konac nove modne industrije. Sofisticirano upravljanje podacima zasnovano na znanju omogućava veliki razvoj inovativnih ideja, automatizaciju i pametnije odluke; Orijentisanosti na korisnika - danas korisnici zauzimaju centralno mesto u modnom ekosistemu. Njihove potrebe, kupovine, stilovi, potrošnja i izbori sve više diktiraju prioritete. Kao i njihova očekivanja efikasne (i, naravno, održive ) usluge koja je dostupna 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji i gde god oni to žele; Podrška industrijama - skoro 90 odsto svih tekstila danas je napravljeno od fosilnih sirovina ili pamuka, koji imaju veliki uticaj na životnu sredinu. Zato ima smisla tražiti nova rešenja. Posebno veliki potencijal ima tekstil na bazi celuloznih vlakana, koji se uglavnom dobija od kore drveta i stabla. Moda prilagođena planeti zaista raste na drveću.

Moda se kreće brže nego ikad. Ubrzavanje razvoja novog, cirkularnog modnog sistema zahteva čvrste okvire i propise za postavljanje uslova rasta i napretka. Proces se dalje ubrzava kroz industrijske i akademske inicijative. Potrošači žele da donose odgovorne izbore. Vodeći brendovi, inovativni startupi i etablirani igrači su posvećeni smelim ciljevima za obnovljivu energiju, cirkularnost i očuvanje resursa. Modna transformacija se dešava sada, zato Perwoll Fashion Week odgovorno poručuje GET IN THE MOMENTUM!

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!