Finansijske usluge

Članice G20 postigle dogovor o oporezivanju multinacionalnih kompanija

Lideri Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta jednoglasno su u subotu podržali uvođenje globalne minimalne poreske stope.

Njen cilj je da spreči da velike korporacije skrivaju profit u poreskim rajevima, a lideri G20 dogovorili su se i oko davanja većeg broja vakcina protiv koronavirusa siromašnijim državama.

Ministri finansija država članica G20 pre nekoliko meseci dogovorili su se da minimalna poreska stopa bude 15 odsto.

Reč je o istorijskom dogovoru o reformi međunarodnog poreskog sistema koji bi trebalo da ukine poreske rajeve uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 odsto na profit multinacionalnih kompanija.

Lideri G20 su u Rimu, na prvom samitu uživo posle dve godine, podržali su i poziv da se produži otpis duga za siromašne zemlje i obećali da će 70 odsto svetske populacije biti vakcinisano protiv korona virusa do sredine 2022. godine.

Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu 2023. godine, prenosi B92.

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 odsto učestvuju u svetskom BDP-u, pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Reforma treba da omogući ovim zemljama da, zahvaljujući ovom minimalnom porezu, ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi dolara.

Deo dogovora je u tome da deo poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit, odnosno da porez više ne plaćaju u zemlji u kojoj su zvanično registrirovane.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!