Razvoj

Da li privrednici znaju kako da uzmu pare iz evropske kase?

Srbiji su na raspolaganju milioni evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Osim države, za taj novac mogu da konkurišu civilni i privatni sektori. Međutim, iako smo od 2000. godine u procesu evrointegracija, i dalje ne uspevamo da potrošimo sav taj novac.

 

Naime, nema dovoljno ljudi koji umeju da napišu kvalitetan projekat i prođu stroge kriterijume Brisela za odobravanje sredstava.

Letimičan pregled oglasa i mnoštvo obuka za pisanje projekata. Od dvodnevnih do višemesečnih. Neke koštaju oko 20.000 dinara uz obećanje da je toliko dovoljno do prestižne pozicije na tržištu rada. Ipak, stručnjaka za pisanje projekata i dalje je malo.

"Ne smemo da se zavaravamo da je pisanje projekta lako i jednostavno, jer morate da odgovorite na bezbroj pitanja, nekad i treba vam jaka saradnja onog ko piše projekat da razume, s kim piše i zašto piše projekat", ističe Gordana Lazarević.

Toga su svesni u Vladi Srbije koja ove godine čeka dodatna sredstva iz evropskih fondova kao nagradu za visok procenat ugovorenih projekata, prenosi RTS.

"U poslednje tri godine više od 1.500 službenika je pohađalo obuke u organizaciji službe za upravljanje kadrovima, u saradnji sa nama i Ministarstvom finansija, što upravo pokazuje da se velika pažnja posvećuje ovom pitanju", rekao je Branko Budimir iz Ministarstva za evropske integracije.

U ovoj fazi pregovoranja, smatra se da bi trebalo da izmenimo sistem sufinansiranja, jer većina projekata ima učešće.

"Projekti treba da su na tržištu, treba da se takmiče, a kad se potpiše taj ugovor onda državni nivo preuzima taj iznos sopstvenog učešća ili obrtnog kapitala za projekat. Ili u slučaju organizacija civilnog društva, da postoje aranžmani, da taj potpisan ugovor za povlačenje evropskih sredstava, recimo, može biti ulaznica kod banaka za besplatan ili za vrlo jeftin kredit", rekao je Balaša.

Iako su sredstva iz evropske kase na raspolaganju i privatnom sektoru, privreda ne zna kako da uzme te pare.

Privredna komora Srbije stalno organizuje obuke. Ipak, programe poput "Horizon 2020", vrednog 80 miliona evra, koji je namenjen inovativnim firmama slabo koristimo.

"Otežavajuća okolnost za naše privrednike je u tome što se sve aplikacije pišu na engleskom jeziku, tako da je i to barijera koju imaju naši ljudi. Svakako, mi im pomažemo da njihove aplikacije što budu uspešnije", rekla je Jovana Stanojević iz Centra PKS za evropske integracije.

Od pet kompanija koje su konkurisale za bespovratna sredstva, samo jedna je to učinila ponovo, kažu u Privrednoj komori Srbije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!