Računovodstvo i finansije

Da li SAD postaju novi poreski raj?

Svake godine ljudi uspevaju da izbegnu plaćanje 2,5 milijardi dolara poreza na dohodak - ogromnu sumu, koja bi se mogla iskoristiti za borbu protiv siromaštva, izgradnju infrastrukture ili smanjenje poreskih stopa za građane, koji poštuju zakon.

SAD su pre sedam godina predvodile napore za rešavanje problema utaje poreza sa kojim su suočene brojne vlade širom sveta, a sada postaju jedno od najboljih mesta za skrivanje novca od poreskih organa.

Naime, 2009. godine, usled rasta budžetskih deficita i skandala poreske prevare u švajcarskoj banci UBS AG, razvijene zemlje Grupe 20 su postigle sporazum da više ne tolerišu mrežu poreskih rajeva, školjka-kompanija (kompanije koje kriju imena vlasnika) i tajnih računa, preko kojih se dugo podstiče utaja poreza. Godinu dana kasnije, SAD su usvojile Zakon o usklađenosti poreskih zakona o stranim računima, koji je tražio stranim finansijskim institucijama da prijave identitete i imovinu poreskih obveznika SAD službi unutrašnjih prihoda.

Pod pretnjom da će izgubiti pristup američkom finansijskom sistemu, više od 100 zemalja, uključujući Bermude i Kajmanska ostrva, složile su se da prihvate ovu promenu.

Bilo je očekivano da će se i SAD uključiti u akciju, i to razmenom podataka o računima stranih poreskih obveznika sa njihovim matičnim državnim vlastima. Pa ipak, Kongres je odbio ponovljene zahteve administracije  Baraka Obame da izvrši neophodne izmene poreskog zakona. Kao rezultat toga, Trezor SAD-a ne može da prisili banke u SAD da otkriju informacije kao što su bilansi računa i imena vlasnika vlasnika. Takođe, Sjedinjene Države nisu uspele da usvoje tzv. Zajednički standard o izveštavanju, globalni sporazum u kojem bi preko 100 zemalja automatski međusobno obezbedile razmenu podataka.

I dok ostatak sveta pruža transparentnost, koju su Sjedinjene Države zatražile, SAD ubrzano postaju nova Švajcarska. Finansijske institucije, koje se bave globalnom  finansijskom elitom, kao što su „Rothschild & Co.“ i „Trident Trust Co.“ Prebacile su račune iz offshore zona u Nevadu, Vajoming i Južnu Dakotu. Primera radi, ruski milijarder može da stavi  imovinu u vidu nekretnina u američki trust fond i biće siguran da ni američka poreska vlast, ni vlast u njegovoj matičnoj zemlji neće znati ništa o tome. To je nivo tajnosti, koje ni Vanuatu ne može da ponudi.

Iz određene perspektive, sve ovo možda izgleda vrlo pametno: SAD su isključile strane poreske zone iz ’igre’ i onda preuzele te pozicije za svoje poslovanje i zaradu. Upravo takav stav ugrožava američku poziciju u nekoliko drugih oblasti, od trgovine do klimatskih promena. Umesto da iskoristi svoju moć da uspostavi pravičan sistem globalnog upravljanja, Vašington zahteva standard od ostatka sveta, a istovremeno odbija da to primeni na svojoj teritoriji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!