Finansijske usluge

Da li “Societe Generale” banka odlazi iz Srbije?

Bankarski sektor u Srbiji očekuju promene. “Telenor banka” je bila pred prodajom, država ovih dana na prodaju nudi “Jubmes banku”, a spekuliše se i da se “Societe Generale” banka povlači ne samo iz Srbije, već iz celog regiona.

Povlačenje “Societe Generale” banke iz Srbije bilo bi prilično iznenađenje, jer je na ovo tržište došla još 1977. godine, a u Srbiji su poslovali i tokom kriznih devedesetih godina prošlog veka. Ta banka je prošle godine najavila povlačenje iz Crne Gore. Sada se na osnovu vesti, koje su se pojavile na jednom od finansijskih sajtova u Bugarskoj, spremaju da napuste ne samo Srbiju i Crnu Goru, već i Makedoniju, Bugarsku i Moldaviju, piše “Dnevnik”.

U PR službi ove banke u Beogradu kažu da glasine ne komentarišu i to je jedino što imaju da kažu.

Nije zgoreg podsetiti da je “Societe Generale” kupila portfolio vezan za stanovništvo kada se pre nekoliko godina KBC grupacija povlačila s našeg tržišta.Takođe, prošle godine su preuzeli deo portfolija “Alpha”, odnosno “JU banke” i to stambene i gotovinske kredite.

O tome zašto bi banka, koja je solidno pozicionirana na tržištu, razmišljala da se povuče, profesor sa Beogradske bankarske akademije dr Branko Živanović kaže da je "razlog zarada".

“Kada prinos od kapitala nije onakav kakav se očekuje, kada ima dosta nenaplativih kredita i uz to još ima problema s uobičajenim troškovima kakve su provizije, onda se procenjuje i isplativost poslovanja na određenom tržištu. Što se tiče banaka koje bi, realno gledano, bile zainteresovane da dođu na ovo tržište, to su one koje ovde dolaze za svojim investitorima i poslovnim interesima. To znači da bi mogle biti banke iz bivših sovjetskih republika, Kine ili Turske”, navodi Živanović.

Kao kupac banaka na domaćem tržištu načešće se pominje mađarska “OTP banka”. Oni su najavili još početkom godine, kada su preuzeli “Vojvođansku banku”, da tu neće stati.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!