Društvo

Danas je Svetski dan poezije

Manifestacija "Svetski dan(i) poezije: Jezičke igre" održaće se u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Do 24. marta autori iz sveta i Srbije doneće novosti sa književnih i kulturnih scena Evrope i sveta.Pored autorskog čitanja pesama, na klasičan, ali i nekonvencionalan način, festival posebnu pažnju posvećuje sadejstvu poezije i drugih medija. 

Od 8. marta u galeriji "Poodrum" publika ima priliku da vidi internacionalnu izložbu "Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva" koja je inicirana na Univerzitetu Cirih i realizuje se u nekoliko evropskih gradova. 

Njeno beogradsko izdanje usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama. 

Izložba je upriličena između ostalog i u svrhu podsećanja na situacije koje trenutno nedostaju na prostoru ovog regiona - kolektivne umetničke činove i delovanja transnacionalnog karaktera. 

U okviru manifestacije "Svetski dan(i) poezije" razgovaraće se o moćima i krhkosti poezije, o instrumentalizaciji jezika u komunikacijske i političko-ideološke svrhe, a iz berlinske "Kuće poezije" i sa festivala "Zebra Poetry Film International Berlin/Minster" stižu kratki filmovi nastali na osnovu poezije, a prikupljeni iz čitavog sveta. 

Udruženje književnika Srbije, takođe, obeležava Svetski dan poezije, a u programu će učestvovati Adam Puslojić, Zorica Arsić Mandarić, Petar Žebeljan, Jevrosima Ristović, Bratislav R. Milanović, Slađana Ristić, Predrag Bajo Luković, Mirjana Kovačević, Ðorđe Sibinović, Ružica Mrvić, Vidak M. Maslovarić, Danijela Božičković i drugi.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!