Društvo

Danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja

Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je istakla da je briga o mentalnom zdravlju jedno od najvažnijih pitanja današnjice, pogotovo u kontekstu digitalnog doba, odnosno zastupljenosti informacionih i komunikacionih tehnologija naročito među decom i mladima.

„Prekomerno provođenje vremena na internetu ili u igranju igrica može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje dece i mladih. Vrlo je važno insistirati na preventivnim, edukativnim intervencijama pre nego što se problemi pojave, ali je isto tako važno obezbediti snažnu podršku deci, mladima i svima koji o njima brinu i u slučajevima kada dođe do problema. Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da podsetimo da je mentalno zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava i prioritetan društveni cilj, deo dobrobiti i održivog razvoja svake zajednice i društva“, poručila je ministarka Matić.

Istraživanje sprovedeno u okviru programa Nova pismenost, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion pokazuju da 93 odsto dece u Srbiji uzrasta do 10 do 18 godina ima lični mobilni telefon, da svako drugo dete u Srbiji koristi internet više od tri sata dnevno (47 odsto), dok je više od polovine mladih doživelo neprijatnosti na internetu.

„Društvene mreže, video-igre i svakodnevno korišćenje interneta sveprisutno je u životima dece i mladih. Korišćenje digitalnih tehnologija pomaže mladima da istraže svoja interesovanja, da dele razmišljanja i ideje, razvijaju komunikacijske veštine i sklapaju prijateljstva. Međutim, postoji velika odgovornost roditelja, staratelja i nastavnika koji treba da usmere decu, pokažu im kako da ispravno koriste digitalne tehnologije i time doprinesu očuvanju njihovog mentalnog zdravlja”, istakla je Matić.

Ona je pozvala roditelje, staratelje, prosvetne radnike, kao i sve zainteresovane građane, da se jave Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu u slučajevima kada je u pitanju prekomerna upotreba interneta ili zavisnost od video-igara, kao i konzumiranje neprikladnih sadržaja za određene uzraste, koji mogu da utiču na mentalno zdravlje dece ili na bilo koji drugi način ugrožavaju njihovu bezbednost.

Građani mogu da pozovu broj 19833 ili izlože slučaj putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs. Roditeljima i starateljima je takođe dostupan i Priručnik medijske pismenosti za roditelje, kreiran u okviru programa Nova pismenost, koji uz praktične savete pomaže usmeravanju dece da kvalitetno i odgovorno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i razumevanje sveta oko sebe odgovorno i bezbedno.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana mentalnog zdravlja je „Učinimo mentalno zdravlje i blagostanje za sve globalnim prioritetom“ (Make mental health & well-being for all a global priority).

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!