Industrija

Danska kompanija "Kentaur" otvorila fabriku u Vranju

Danska kompanija "Kentaur" otvorila je fabriku u Vranju. To je ujedno i prvi pogon u Srbiji ovog proizvođača profesionalne garderobe za uslužne i zdravstvene delatnosti. Sada imaju 150 radnika, najavljuju da će zaposliti još 200 do kraja naredne godine.

Tekstilna tradicija i radne navike zaposlenih dovele su danski "Kentaur" u Vranje. I položaj im odgovara, bliža su im ključna tržišta, Nemačka, Švajcarska. Celokupnu proizvodnju kompanija izvozi.

"Proizvodnja raste, očekujemo da bude veća minimum 30 odsto u narednim godinama, a veći deo tog povećanja planiramo da ostvarimo u Srbiji", kaže Bernt Dal, vlasnik kompanije "Kentaur", prenosi RTS.

Ambasador Danske Andres Hogard, kaže da danske kompanije u Srbiji zapošljavaju 3.000 ljudi, od toga je 30 odsto na jugu zemlje, tako da pomažu razvoju lokalne ekonomije.

Probna proizvodnja počela je pre dva meseca. Zgradu su kupili od preduzeća u stečaju, uložili milion evra, nabavili 150 mašina, uredili krojačnicu, sistem za izradu modela.

Na zahtev poslodavca, grad će pomoći finansiranje obuke tridesetoro radnika.

"Važnost početka poslovanja renomirane danske kompanije ogleda se i kroz implementaciju savremenih tehnoloških rešenja, novih znanja i primera dobre prakse", kaže gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Danski "Kentaur" je u režimu Slobodne zone. To je treća fabrika u zoni, pored italijanskog proizvođača obuće i nameštaja "Geoksa" i "Top sofa".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!