Društvo

Dečija nedelja“ u znaku pitanja „Šta deci treba da rastu do neba“

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, na svečanosti u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali predstavnici državnih institucija i ustanova, kao i deca iz Dečije ustanove „Nađi svoju zvezdu“ i njihovi roditelji, otvorila je „Dečiju nedelju“, tradicionalnu manifestaciju posvećenu najmlađima.

„Dečija nedelja“ koja  se početkom oktobra u Srbiji obeležava od 1938. godine, trajaće do 9. oktobra i odvijaće se uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva, a u organizaciji ,,Prijatelja dece Srbije“, pod sloganom  „Šta deci treba da rastu do neba“. U programe najznačajnje nacionalne manifestacije, širom Srbije, aktivno su uključena deca, koja imaju priliku da iskažu mišljenje, pokažu svoja znanja, talente i veštine.

Otvarajući manifestaciju, državna srekretarka je podsetila na značaj brige detetu i zaštitu njegovih prava koju je država Srbija, između ostalog, iskazala i kroz unapređenje Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

 -Na predlog Ministarstva, ovaj zakon je dva puta menjan i usklađivan, pa se sada iz budžeta Republike, po ovom osnovu, izdvaja gotovo 80 milijardi dinara, što je 22 milijarde  više nego ranije - rekla je Milovanović Minić.

Ona je istakla da je pokrenut i proces donošenja izmena i dopuna Porodičnog zakona koje će doprineti boljoj zaštiti dece, unapređenju porodičnih odnosa kao i boljem radu insitucija koje ova prava štite, i dodala da se najvažnije izmene u ovom zakonu odnose na zabranu maloletničkih brakova, potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece, uvođenje definicije deteta u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, kao i ukidanje granica od 10 godina za davanje mišljenja deteta u sudskom ili upravnom postupku u kome se odlučuje o njegovim pravima.

-Ministratstvo je iniciralo i donošenje Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja u koji su uneti novi oblici nasilja kao što su digitalno, vršnjačko i rodno zasnovano nasilje i zabrana zloupotrebe dečijeg rada - izjavila je Milovanović Minić.

Novim Pravilnikom o hraniteljstvu, prema njenim rečima, značajno je unapređen institut hraniteljstva kao dragocene podrške deci i porodici u krizi, a u aprilu je donet i Plan zaštite dece u uličnoj situaciji kojim je precizirana saradnja više ministarstava i službi socijalne zaštite, čime će se obezbediti efikasna saradnja u zaštiti, dece koja su u riziku da postanu žrtve nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja - istakla je državna sekretarka.

Ona je podsetila i na značaj konstituisanja Saveta za prava deteta u novom sazivu, kao savetodavnog tela Vlade Srbije, kao i na značaj Projekata „Podsticajno roditeljstvo“, koje se sprovodi uz podršku Vlade Srbije, LEGO fondacije i UNICEF-a, a u koji su se do sada uključile 34 lokalne samouprave, čime se, kako je rekla, približavamo zadatom cilju da 60.000 dece i njihovih roditelja oseti dobrobit unapređenih usluga podrške,

-Gledajući ovu divnu decu oko sebe ne mogu a da se ne setim reči Luja Pastera koje su me često rukovodile u profesionalnoj praksi defektologa-logopeda, a to su: „ Kad ugledam dete, ono budi u meni dve emocije, nežnost zbog onoga što jeste i poštovanje zbog onoga što će možda postati” - rekla je Milovanović Minić.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja dr Milan Pašić, govorio je o značaju obrazovanja za razvoj deteta i njegove ličnosti, a predstavnica UNICEF Jelena Zajeganović Jakovljević o značaju podrške roditeljima u ranom razvoju dece.

Prisutnima su se obratila i deca Nikola Veselinvić i Katarina Stojičević koji su odgovarajući na pitanje „Šta deci treba da rastu do neba“, istakli da su to ljubav i pažnja.

 

Izvršna direktorka Organizacije „Prijatelji dece Srbije“ Iva Eraković, uručila je nagradu „Maslačak“, Aleksandri Bogdanović iz Baćevca, koja je prikipila i donirala 5.000 knjiga školama, vrtićima i bolnicama, najviše u seoskim mestima.

-Moj motiv da se upustim u ovu akciju bio je želja da deca nauče da dele – rekla je Aleksandra Bogdanović.

U odgovoru na ovogodišnji slogan, „Šta deci treba da rastu do neba“, deca su pored ljubavi i pažnje najčešće isticala da je to sigurnost - rekla je Iva Eraković i dodala da je na starijima da uvek pitaju decu, šta im treba.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!