Računovodstvo i finansije

Deficit budžeta SAD premašiće bilion dolara

Prema prvim projekcijama, deficit federalnog budžeta SAD-a će porasti na više od bilion dolara u idućoj fiskalnoj godini.

Projekcije su napravljene uzimajući u obzir veliki budžetski dogovor koji su ovog leta postigli predsednik Donald Tramp i Kongres, objavila je Kongresna kancelarija za budžet.

Vraćanje godišnjeg budžetskog deficita na nivo od jednog biliona dolara dolazi uprkos Trumpovom obećanju tokom predsedničke kampanje 2016. godine da neće samo uravnotežiti budžet, već i otplatiti celokupan nacionalni dug, navodi agencija AP.

Kancelarija je povećala ovogodišnju projekciju deficita za 63 milijarde dolara, a kumulativnu projekciju deficita za sledeću deceniju za 809 milijardi dolara. Projekcija deficita je povećana čak iako je CBO-a snizio svoju procenu visine kamatnih stopa, što smanjuje troškove zaduživanja, i povećao kratkoročnu prognozu ekonomskog rasta.

Prema analizi CBO-a, u kojoj je obraćen ogroman broj podataka, predviđa se da će budžetski deficit u tekućoj fiskalnoj godini dostići 960 milijardi dolara, a da će u narednoj, koja počinje 1. oktobra, premašiti bilion dolara.

Kancelarija je navela da će budžetski sporazum potpisan početkom ovog meseca, koji otklanja opasnost od blokade vlade u oktobru i pretnju od dubokog automatskog rezanja potrošnje, podići deficit za 1,7 biliona dolara tokom idućih 10 godina, prenosi B92.

CBO takođe predviđa da će američka ekonomija usporiti rast sa ovogodišnjih 2,3 odsto na 1,8 procenata prosečno u naredne četiri godine. Ova projekcija podrazumeva sporiji rast privatne potrošnje i vladinih kupovina, kao i uticaj trgovinskih politika na poslovne investicije.

Kancelarija za budžet takođe prognozira da će stopa nezaposlenosti ostati blizu sadašnjeg nivoa od 3,7 odsto do kraja 2020. godine, a zatim će porasti na 4,6 procenata do kraja 2023. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!