Ljudski resursi

Delegiranje - veština bez koje se ne može u rukovođenju

Da li pri obavljanju nekog zadatka uključujete i ostale članove tima? Kako delegirate? Kada imate previše posla, da li dodeljujete kolegama neki deo zadatka? Kada delegirate, da li odvajate dovoljno vremena za pojašnjenje samog zaduženja?

Ako zastanete i razmislite malo o vašim odgovorima na ova pitanja, primetićete da odluke vezane za delegiranje verovatno donosite na nesvesnom nivou. Međutim, za uspešno poslovanje veoma je važno osvestiti da li se delegiranje koristi i na koji način, a kad se to desi potrebno je samo malo truda da se ova bitna veština usavrši i razvije na adekvatan način.

Dodeljivanje i poveravanje izvršavanja zadataka pojedincima ima mnogobrojne benefite. Tako, rukovodilac ima više vremena za kvalitetno obavljanje bitnijih zadataka, smanjuje se stres i sagorevanje na radu, osnažuje se timski rad, a zaposleni dobijaju priliku da pokažu svoju stručnost, motivaciju, da nauče nešto novo, da se osećaju korisno i samopouzdanije. Uz to, činom delegiranja stiče se i razvija poverenje između različitih hijerarhijskih nivoa u kompaniji, te se povećava efikasnost na dugoročnom planu.

Kako bi od delegiranja imali više koristi nego štete, daćemo vam par smernica, koje bi trebalo da vam pomognu da postanete još veštiji u delegiranju:

•  Podelite odgovornost na ceo tim, kako bi, kada je to potrebno i oni znali kako se određeni posao obavlja.

•  Motivišite zaposlene da rade sa istim elanom i posvećenošću koju i sami posedujete.

•  Delegiranjem, omogućite im da unapređuju svoja znanja i veštine, kako bi i sami mogli imati više vremena i koncentracije za stručnija zaduženja.

•  Dozvolite ostalim zaposlenima da Vam budu “desna ruka”.

•  Neka vam cilj bude da dovedete sve ljude u timu do tačke u kojoj će samostalno kvalitetno obavljati sve svoje dužnosti i zadatke.

•  Obratite pažnju na “prekomerno rukovođenje” - moguće je pogrešno delegiranje, ali i poruka podređenom o njegovoj nekompetentnosti.

•  Tehniku “bacanja u vatru” koristite kod osoba, koje su dovoljno motivisane i vešte za obavljanje tog posla.

 

Marija Lazova – Dombi, H.art Development Center

 

 

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!