Finansijske usluge

“Deutsche Bank” planira da hiljade zaposlenih zameni robotima

Govoreći o veštačkoj inteligenciji i primeni ostalih novih tehnologija izvršni direktor “Deutsche Bank” John Cryan rekao je da će veliki broj zaposlenih u banci verovatno biti zamenjen robotima.

“U našoj banci ljudi rade mehaničke stvari, poput robota. Budućnost su roboti koji se ponašaju poput ljudi”, rekao je Cryan.

“Deutsche Bank” ima oko sto hiljada zaposlenih, a zbog primene novih tehnologija bez posla bi mogle ostati hiljade ljudi. Cryan je, takođe, rekao da će neki poslovi postati zanimljiviji i to će donekle ublažiti smanjenje broja zaposlenih.

Da “Deutsche Bank” nije jedina govori informacija da je HSBC nedavno objavio da će primeniti IBM-ovu tehnologiju veštačke inteligencije za obradu dokumenata o međunarodnom trgovanju. Oko sto miliona stranica, poput faktura i dokumenata o osiguranju, trenutno se pregledava i obrađuje ručno.

“Royal Bank of Scotland” već je pokrenula s IBM-om pilot projekt u kojem roboti primaju pitanja klijenata, odgovaraju na njih i prosleđuju zahteve odgovarajućim agentima.

Švedska SEB banka prva je banka, koja je kognitivnu tehnologiju uvela u korisničke usluge nakon što se softverski robot kompanije IPsoft pokazao uspešnim u internom IT projektu.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!